«Τhe talk of the town» είναι η αύξηση της τιμής των ναύλων για τα υπερ δεξαμενόπλοια τύπου VLCC
Αυτά τα πλοία τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν να “ξύνουν τον πάτο του βαρελιού” για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Την περασμένη εβδομάδα η τιμή των ναύλων αυξήθηκε κατά 6,2% από τα 19.239 δολάρια στα 20.425.
Από τις αρχές του 2021 έως τον Αύγουστο του 2022, στη χειρότερη περίπτωση, τα ημερήσια κέρδη ήταν -34.845 USD/ημέρα.

Παραμένει η μεγαλύτερη χρονική περίοδος αρνητικών κερδών που έχει καταγραφεί για τα VLCC.

Έρευνα της Vessels Value αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στη ναυλαγορά των VLCC, τις παραμέτρους που δεν την αφήνουν να εκτοξευθεί, το ακριβός κόστος ναυπήγησης, οι λόγοι που παρά τα χαμηλά ναύλα δεν πουλιόνται για διάλυση και οι προβλέψεις για το μέλλον.

Τα φτωχά κέρδη έχουν συνδεθεί άμεσα με την προσφορά και τη ζήτηση και επηρέασαν τον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχοντες στην αγορά ανταποκρίθηκαν στις παραγγελίες για ναυπηγήσεις και διαλύσεις VLCC.

Η αύξηση της προσφοράς το περασμένο έτος παρέμεινε σχετικά σταθερή από 3% έως 4,5%.

Ο ενεργός στόλος ανερχόταν σε 861 πλοία τον Ιούλιο του 2022. Ωστόσο, η ζήτηση ήταν ασταθής. Μειώθηκε κατά 8% τον Ιούνιο του 2021 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020, αλλά αυξήθηκε κατά 10% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο.

Ο Ιούνιος 2022 παρουσίασε μείωση της ζήτησης κατά 3,2%, από έτος σε έτος.

Η COVID-19 είχε σημαντικές επιπτώσεις στην προσφορά και τη ζήτηση με τον Ιούνιο του 2021 και του 2022 να παρουσιάζουν συνολική επιβράδυνση στην αύξηση των μιλίων φορτίου. Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Κίνα, είδε τη ζήτηση αργού να παρουσιάζει διακυμάνσεις λόγω της σοβαρότητας των περιορισμών τους για την COVID-19, ιδιαίτερα μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022, και επηρέασε αρνητικά και τη ναυλαγορά των VLCC.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, η τάση μείωσης των μιλίων φορτίου σε ημερήσια και μηνιαία κλίμακα αντικατοπτρίστηκε στα φτωχά κέρδη VLCC που παρατηρήθηκαν αυτήν την περίοδο.

Ναυπηγήσεις

Οι παραγγελίες νεότευκτων πλοίων από το 2018 έως το 2021 παρέμειναν σχετικά σταθερές. Κορυφή τα 40 πλοία που παραγγέλθηκαν το 2018.

Συνολικά, 135 πλοία έχουν παραγγελθεί σε αυτά τα 4 χρόνια, συνολικής αξίας 12 δισ. δολαρίων.
Το 2022 έχουν δοθεί μόλις δύο παραγγελίες μέχρι τον Αύγουστο.

Πρόβλημα τους τελευταίους 18 μήνες ήταν η υπερπροσφορά χωρητικότητας. Πάρα πολλά πλοία ήταν διαθέσιμα σε βασικές περιοχές φόρτωσης, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.

Ο συνδυασμός της υπερπροσφοράς και της ανεπαρκούς ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα βοήθησε τις παρατεταμένες περιόδους αρνητικών κερδών που παρατηρήθηκαν και ανάγκασε τους συμμετέχοντες στην αγορά να σκεφτούν δύο φορές τη σύναψη συμβάσεων VLCC με ναυπηγεία.

Ομοίως, η εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών για τη ναυπηγική βιομηχανία έχει αυξήσει σημαντικά τις αξίες της νέας κατασκευής. που σήμερα βρίσκονται 16% υψηλότερα από αυτήν την περίοδο πέρυσι στα περίπου 115,51 εκατ. δολάρια USD.

Καθώς τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και αερίου γεμίζουν τις ναυπηγικές κλίνες, η συνολική ελκυστικότητα στα νέας κατασκευής VLCC παραμένει χαμηλή, με ελάχιστα σημάδια ενδιαφέροντος σε αυτές τις τιμές.

Διαλύσεις

Με το ζήτημα της υπερπροσφοράς σε αυτό το συγκεκριμένο τμήμα πλοίων, θα περίμενε κανείς ότι τα ποσοστά διάλυσης VLCC θα είναι υψηλά, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει.

Το 2018 είδε τους μεγαλύτερους αριθμούς διάλυσης των τελευταίων 5 ετών με 29 πλοία που στάλθηκαν για παλιοσίδερα-scrap. Η συνολική αξία αυτών των πωλήσεων ανήλθε σε 529,9 εκατ. USD.
Μόνο 19 VLCC έχουν πουληθεί για παλιοσίδερα από το 2019.

Το 2021 με τον μεγαλύτερο αριθμό από το 2019 (10 πλοία διαλύθηκαν) δεν προκαλεί έκπληξη λόγω της αύξησης των τιμών του σκραπ -χάλυβα σε πάνω από 600 USD/LDT, επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την οικονομική κρίση του 2008.
Μόλις 4 VLCC έχουν πουληθεί για παλιοσίδερα το 2022, από 10 το 2021 και από 29 το 2018.

Ωστόσο, το να μην είναι πολλές οι διαλύσεις VLCC υποδηλώνει ότι υπάρχουν και άλλες μεταβλητές στο παιχνίδι.

Έχουν υπάρξει πολλές αναφορές για παλαιότερα VLCC, συχνά με άγνωστους ιδιοκτήτες, εκτός της αγοράς spot, που παραλαμβάνουν φορτία με έκπτωση από κράτη-εξαγωγείς που υπόκεινται σε κυρώσεις όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα. Αυτά τα πλοία είναι άπιαστα, συχνά λειτουργούν αόρατα. Το AIS συχνά απενεργοποιείται ή χρησιμοποιείται στρατηγικά για να κρύψει τις παράνομες δραστηριότητές του.

Αυτά τα κοινώς ονομαζόμενα «σκοτεινά» πλοία έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στον περιορισμό των κερδών των VLCC και βοηθούν, εν μέρει, να εξηγηθεί ο μειωμένος αριθμός των VLCC που αποσύρονται από την αγορά.

Η προσφορά του στόλου των προηγούμενων ετών παρέμεινε σχετικά σταθερή και, με το βιβλίο παραγγελιών να ανέρχεται σε 41, πρόκειται να παραμείνει σταθερή, ιδιαίτερα με την έλλειψη παραγγελιών νεότευκτων ναυπηγείων το 2022. Η ζήτηση, ομοίως, παρέμεινε σχετικά σταθερή κατά τη διάρκεια του 2021 και του 2022.

Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Κίνα, είδε τη ζήτηση αργού να παρουσιάζει διακυμάνσεις λόγω της σοβαρότητας των περιορισμών τους για την COVID-19, ιδιαίτερα μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022, που τονίζεται από τα μειωμένα μίλια φορτίου που παρατηρήθηκαν για τα VLCC. Με την Κίνα να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο για τη δραστηριότητα των VLCC, αυτό δεν προκαλεί έκπληξη.

Διαβάστε ακόμη:

ΑΕΠ: Προς νέο άλμα 5% και μεγαλύτερα περιθώρια για παροχές και στήριξη

Εκλογικός νόμος (συνέχεια 2), ο Τσέχος πήρε τη λοταρία από την Intralot και οι τρεις κινητές ρίχνουν δισ. ευρώ στις οπτικές ίνες 

Στο 85% του 2019 -με 14,7 εκατ.- η επιβατική κίνηση στο Ελ. Βενιζέλος το 8μηνο