Τα Χριστούγεννα είναι ίσως η πιο όμορφη εποχή στη Νέα Υόρκη. Φώτα που δεν σβήνουν ποτέ, ήχοι, αέναη κίνηση και κόσμος από κάθε γωνιά του πλανήτη συνθέτουν ένα σκηνικό μοναδικό που αποπνέει την αίσθηση ότι εδώ τα πάντα είναι δυνατά. Ακόμα και το να ακούς από τα χείλη έγκυρων ανθρώπων της ναυτιλίας, των τραπεζών, των διεθνών οίκων και των επιχειρήσεων ότι μια μικρή χώρα στην άλλη πλευρά του πλανήτη πάλεψε, τα κατάφερε και τώρα επιστρέφει…

Την ευκαιρία σε όλους αυτούς τους ανθρώπους να βρεθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να ξετυλίξουν σκέψεις και σχέδια έδωσε η Capital Link του Νικόλα και της Ολγας Μπορνόζη, οι οποίοι, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το Χρηματιστήριο Αθηνών και μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, διοργάνωσαν με άριστο συντονισμό ένα συνέδριο-συνώνυμο μιας άτυπης Συνόδου Κορυφής για την Οικονομία.

Aπό αριστερά: Γιώργος Παπαδημητρίου (ΕΥ), Ελένη Βρεττού (Attica Bank), Γιώργος Ζανιάς (Eurobank), Ελίζαμπεθ ΜακΚόουλ (ΕΚΤ),
Γιώργος Ζαββός (ΕΑΤ)

Στόχος του μακροβιότερου επενδυτικoύ φόρουμ στο εξωτερικό για την Ελλάδα, η συστηματική προσπάθεια προώθησης της χώρας ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού, μια προσπάθεια που δεν σταμάτησε ούτε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Και όπως εύστοχα ανέφερε ένας παλιός γνώριμος της χώρας μας, ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, «όπως ο παροιμιώδης Φοίνικας, η Ελλάδα ανεβαίνει και εξελίσσεται σε έναν νέο ευρωπαϊκό οικονομικό ηγέτη».  Από πολύ νωρίς το πρωί της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου άρχισαν να φθάνουν οι ομιλητές και οι προσκεκλημένοι στο Metropοlitan Club,  στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

Νικόλας Μπορνόζης, Πάνος Κατσάμπας (Reed Smith LLP), Δημήτρης Αθανασόπουλος (AXIA Ventures), Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners), Αλέξης Φωτακίδης (CVC), Κώστας Παπαμαντέλλος (RWE Renewables Hellas), Αλέξανδρος Εξάρχου (Thrivest Holding, Intrakat), Ολγα Μπορνόζη

Τα πάνελ πολλά, όπως και τα στιγμιότυπα που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον: η εμφάνιση του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη με τον Αμερικανό αναπληρωτή ΥΠΕΞ Τζέφρι Πάιατ φορώντας και οι δύο γραβάτα με την ελληνική σημαία, αλλά και η συνάντηση του Τζον Πόλσον με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Intrakat Αλέξανδρο Εξάρχου και η συνομιλία τους για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών και τις επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα. Ας μην ξεχνάμε τον γρίφο για το τι θα κάνει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής τα ποσοστά που κατέχει ακόμα σε Alpha Bank και Πειραιώς, αλλά και το ότι η Thrivest Holdings, της οποίας συνιδρυτής είναι ο κ. Εξάρχου, αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της Παγκρήτιας που ετοιμάζεται για συγχώνευση με την Attica Bank, μια κίνηση που θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα. Kοινό θέμα συζήτησης σε όλα τα πάνελ ήταν οι προοπτικές μετά την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

«Το 25ο Capital Link Invest in Greece Forum ανέδειξε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πλέον μπει σε μια καινούρια εποχή σταθερότητας, ανάπτυξης και θετικών προοπτικών», ανέφερε στο «business stories» ο πρόεδρος της Capital Link Νικόλας Μπορνόζης, για να προσθέσει ότι πραγματοποιήθηκαν περίπου 200 συναντήσεις μεταξύ επενδυτών, εταιρειών και κυβερνητικών στελεχών. «Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις θετικές προοπτικές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο συνέδριο αναφέρθηκε η σύσταση ενός νέου επενδυτικού οχήματος 150 εκατ. από την Chicago Atlantic που πρόκειται να  δραστηριοποιηθεί στον τομέα αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νικόλας Μπορνόζης, Χρήστος Σταϊκούρας,
Κωστής Χατζηδάκης, Τζέφρι Πάιατ,
Νίκος Παπαθανάσης,
Ολγα Μπορνόζη

Η μεγάλη επιστροφή της Ελλάδας

■ «Τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα», προέτρεψε τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και τους διεθνείς επενδυτές με γραπτό μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αλλάξουμε και μην έχετε καμιά αμφιβολία: θα συνεχίσουμε στο ίδιο μονοπάτι σταθερότητας, συνέπειας και μεταρρυθμίσεων».

■ «Η αποστολή μου αυτή τη φορά υποψιάζομαι ότι θα είναι πολύ ευκολότερη», ανέφερε στο «b.s.» ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εξηγώντας ότι δέκα χρόνια πριν που είχε συμμετάσχει στο ίδιο συνέδριο ως υπουργός Ανάπτυξης η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν διαφορετική και οι ξένοι επενδυτές είχαν μείνει ασυγκίνητοι.

Τι έχει αλλάξει από τότε; «Πήραμε το μάθημά μας. Καταλάβαμε ότι η χώρα δεν μπορεί να ζει πάνω από τις δυνατότητές της», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι «στόχος είναι η αύξηση των επενδύσεων κατά 70% ως το 2027».

■ Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης επισήμανε ότι αναμένεται διπλάσια ανάπτυξη από την Ευρωζώνη το 2024, ενώ οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν στο 15,1%, από 7,1% το 2023.

■ «Παρ’ όλη την εξωγενή κρίση, στην Ελλάδα πετύχαμε σταθερότητα», είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστoς Σταϊκούρας παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα  υλοποίησης των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως το μετρό Θεσσαλονίκης, το Πάτρα – Πύργος, το Flyover κ.ά.

■ Στα άλματα που έχουν γίνει στην ενεργειακή μετάβαση αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Η Ελλάδα, όπως είπε, έχει όλα τα φόντα να γίνει κόμβος αλλά και παραγωγός ενέργειας μέσω των διασυνδέσεων και των υπεράκτιων ενεργειακών έργων.

Κωστής Χατζηδάκης, Τζέφρι Πάιατ

Τζέφρι Πάιατ: Πιο κρίσιμος από ποτέ ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου

«Οι ευκαιρίες είναι άφθονες στον ελληνικό ενεργειακό τομέα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ. Εκτίμησε δε ότι η περιφερειακή σημασία της Ελλάδας θα συνεχίσει να αυξάνεται όταν υλοποιηθεί ο FSRU της Αλεξανδρούπολης και ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας. Οπως είπε, οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην υποστήριξη των ενεργειακών εταιρειών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν ή να δημιουργήσουν κοινοπραξίες στην Ελλάδα.

Ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου με τον διεθνή επενδυτή Τζον Πόλσον συνομιλούν για τις τραπεζικές εξελίξεις (photo credit: Φώτιος Καλιαμπάκος, Hellenic DNA)

Τζον Πόλσον: «Είμαστε στην αρχή ενός ενάρετου επενδυτικού κύκλου»

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία στο συνέδριο του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Τζον Πόλσον. «Είναι σημαντικό ότι εάν οι Ελληνες συνεχίσουν να ακολουθούν οικονομικές πολιτικές υπέρ των επενδύσεων και στις επόμενες κυβερνήσεις, τότε αυτή η ευημερία μπορεί να επεκταθεί για δεκαετίες. Από αυτή την άποψη βρισκόμαστε μόνο στην αρχή ενός μακροχρόνιου, ενάρετου επενδυτικού κύκλου», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ μιλώντας ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, επισήμανε την αξιοσημείωτη ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου: «Τα NPEs μειώνονται, τα κέρδη αυξάνονται, τα κεφαλαιακά αποθέματα επεκτείνονται και η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων αυξάνεται. Η τιμή της μετοχής της Πειραιώς σημείωσε άνοδο 120% μόνο φέτος».

O Eλληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης μίλησε σε επιχειρηματίες και μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στο πλαίσιο του 25ου Capital Link Invest in Greece Forum

«Γιατί Ελλάδα;» – Τι βλέπουν οι διεθνείς επενδυτές

Είναι πολύ σημαντική η αίσθηση ότι πλέον υπάρχει φορολογική σταθερότητα στην Ελλάδα, επισημάνθηκε στο πάνελ των διεθνών επενδυτών. Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Αθανασόπουλο της AXIA Ventures, «έχουμε πολλούς μακροπρόθεσμους επενδυτές και θα έρθουν κι άλλοι, γιατί δεν υπάρχουν πολλές χώρες με ελκυστικό σημείο εισόδου σε συνδυασμό με αναπτυξιακές προοπτικές, και αυτά τα δύο τα συνδυάζει η Ελλάδα, κάτι πολύ σημαντικό σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων». Τόνισε, πάντως, ότι η έλλειψη ρευστότητας είναι παράγοντας που αποτρέπει την αύξηση των επενδύσεων στη χώρα.

Ο κ. Νίκος Τσάκος χτύπησε το closing bell του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης στην ειδική εκδήλωση
«Greek American Issuer Day», στο πλαίσιο του 25ου Capital Link Invest in Greece Forum

Στην αλλαγή στρατηγικής της BC Partners αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Σταθόπουλος, ο οποίος βραβεύτηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου για τις μακροχρόνιες επενδύσεις της εταιρείας του στην Ελλάδα. «Υπάρχουν πολλές εταιρείες μικρομεσαίες που έχουν αναπτυξιακή δυναμική, όπως η PetCity και το Metropolitan College όπου επενδύσαμε εμείς. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις μικρές επιχειρήσεις να μεγαλώσουν», επισήμανε, ενώ, όπως είπε, «το να κάνει ένας επενδυτής λεφτά στην Ελλάδα είναι μόνο καλό. Εμείς πουλήσαμε τη Pharmathen και βγάλαμε 1 δισ. ευρώ. Δεν πρέπει να βλέπουμε όποιον βγάζει χρήματα ως εχθρό».

Για τις μεγάλες προοπτικές της Ελλάδας, το εγχείρημα της Attica Bank και τα πρόζεκτ που είναι τώρα στο επίκεντρο ενάμιση χρόνο μετά την απόκτηση της Ακτωρ μίλησε ο κ. Εξάρχου, partner της Thrivest Holdings και αντιπρόεδρος/CEO της Ιntrakat: «Με τη σταθερότητα που προσφέρει η κυβέρνηση επιδιώκουμε το άνοιγμά μας και στις ΑΠE (σ.σ.: πράγματι ανακοινώθηκε ήδη η στρατηγική συνεργασία Intrakat – ΔΕΗ Ανανεώσιμες)».

Αναφερόμενος στις τράπεζες και τη δημιουργία του 5ου πυλώνα, μίλησε για την ανάγκη επιβίωσης της Τράπεζας Αττικής και της Παγκρήτιας. «Λύση ήταν η συγχώνευσή τους. Πιστεύουμε ότι σε έναν χρόνo η νέα τράπεζα θα έχει κεφάλαια 8 δισ. και μονοψήφιο δείκτη κόκκινων δανείων», ανέφερε, και πρόσθεσε: «Το τραπεζικό σύστημα έχει ανάγκη έναν 5ο πυλώνα, κυρίως για την εξυπηρέτηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, οι οποίες σήμερα δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Δεν έχουμε στρατηγική εξόδου, θέλουμε να δημιουργήσουμε εταιρείες και να δώσουμε αξία στους μετόχους, άρα αξία και σε εμάς τους ίδιους». O κ. Αλεξ Φωτακίδης, επικεφαλής της CVC Greece, ανέφερε: «Εχουμε μια μακροπρόθεσμη δέσμευση: να επενδύσουμε στην Ελλάδα και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε κορυφαίες εταιρείες και τις διοικητικές τους ομάδες ώστε να υλοποιούν τα φιλόδοξα σχέδιά τους με επενδύσεις και όλους τους πόρους που μπορούμε να προσφέρουμε».

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Ντίνος Κωνσταντίνου και η σύζυγός του Μυρσίνη Φελιού με τον Νικόλα και την Oλγα Μπορνόζη

Οι προβολείς στις τράπεζες

Η πεποίθηση ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πλέον σε πολύ πιο ελκυστική και συμφέρουσα θέση εκφράστηκε από το πάνελ για τις προοπτικές του τραπεζικού τομέα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η θέση της διευθύνουσας συμβούλου της Attica Bank Ελένης Βρεττού, δεδομένου ότι εκπροσωπεί έναν ενισχυμένο οργανισμό που φιλοδοξεί να επιτελέσει τον ρόλο του 5ου πόλου ως μη συστημική τράπεζα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. «Γιατί να έρθει ένας πελάτης στην Attica Bank; Επειδή είμαστε πιο γρήγοροι, έχουμε ευελιξία και νοιαζόμαστε για κάθε πελάτη που έχουμε γιατί είναι πιο σημαντικός για εμάς. Δεν επιδιώκουμε τόσο πολύ να ανταγωνιστούμε τις συστημικές τράπεζες, αλλά να καλύψουμε οποιοδήποτε κενό στο σύστημα για ιδιώτες και επιχειρήσεις».
«Οταν ήμουν στο Eurogroup, μας αποκαλούσαν “ειδική περίπτωση χώρας”. Τώρα αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank Γιώργος Ζανιάς, εστιάζοντας στο ευέλικτο συνταξιοδοτικό σύστημα και το Εργατικό Δίκαιο που προέκυψε από τις μεταρρυθμίσεις της Ν.Δ.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Γιώργος Ζαββός επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο του προγράμματος «Ηρακλής» και το γεγονός ότι ενίσχυσε τη ρευστότητα των τραπεζών. «Η κυβέρνηση το παρέτεινε δύο φορές. Ελαβε επίσης κολακευτικά σχόλια από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», είπε.
Τέλος, η κυρία Ελίζαμπεθ ΜακΚόουλ της ΕΚΤ δήλωσε ότι η ανάκτηση του καθεστώτος επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα ήταν «μια πολύ ευπρόσδεκτη εξέλιξη σε επίπεδο αγοράς».

Τζον Πόλσον, Ολγα Μπορνόζη, Αλέξανδρος Εξάρχου (photo credit: Φώτιος Καλιαμπάκος, Hellenic DNA)

Εναρξη μιας νέας εποχής για το Χ.Α. και την Κεφαλαιαγορά

To ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά μετοχών επιστρέφει, το 2022 και το 2023 έφεραν ρεκόρ κερδοφορίας, ενώ για το 2024 υπάρχει μια υποσχόμενη σειρά από αρχικές δημόσιες προσφορές, επισήμαναν οι ομιλητές του πάνελ για τις προοπτικές του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

«Εργαζόμαστε για να επαναφέρουμε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην κατηγορία των Ανεπτυγμένων Αγορών», ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου του Χ.Α. Γιάννος Κοντόπουλος, ζητώντας παράλληλα την ανάληψη δράσης από εισηγμένες και επενδυτές ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα και το βάθος του Χ.Α. «Είμαστε σε μια ευμετάβλητη και αβέβαιη συγκυρία λόγω οικονομικών και γεωπολιτικών προκλήσεων», επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, «η ελληνική οικονομία ωστόσο έχει επιδείξει ανθεκτικότητα. Μόνο κατά το β’ μισό του 2023 υλοποιήθηκαν IPOs (όπως της Optima) και δύο επιτυχή placements τραπεζών».

«Η ελληνική αγορά είναι πολύ ελκυστική για IPOs καθώς έχει υπεραποδώσει», σχολίασε ο κ. Κωνσταντίνος Κωστόπουλος της Morgan Stanley, ενώ ο κ. Τζουζέπε Τζιάνο, πρόεδρος της Euroxx Securities, είπε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα έχει τα εχέγγυα να γίνει IPO venue».

Θεόδωρος Σκυλακάκης

Οι επενδυτικές ευκαιρίες στις υποδομές

Στο πάνελ με θέμα την αναβάθμιση των υποδομών και του μεταφορικού δικτύου κυριάρχησε η αναγκαιότητα τα νέα έργα ή οι επεκτάσεις των υφιστάμενων να εκπληρώνουν τον στόχο της περιβαλλοντικής προστασίας και βιωσιμότητας. Οπως τόνισε η γενική διευθύντρια Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Πηνελόπη Λαζαρίδου, την τελευταία 10ετία εταιρείες υποδομών παρέδωσαν εμβληματικούς αυτοκινητόδρομους, όπως η Ιονία Οδός και η Ολυμπία Οδός, που ήρθαν να προστεθούν στην Αττική Οδό και την Εγνατία. Αναμένονται κι άλλα σημαντικά έργα, όπως η επέκταση της Αττικής Οδού, ο ΒΟΑΚ, το νέο αεροδρόμιο της Καλαμάτας κ.λπ., που αναμένεται να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Ολα όμως είναι σχεδιασμένα ώστε να είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητα και να μειώνουν τους χρόνους μετακίνησης, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές ρύπων.

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΑΒΑΞ Χρήστος Ιωάννου αναφέρθηκε στους παράγοντες που ένα έργο κατασκευάζεται επιτυχώς: καλή συνεργασία πελάτη – κατασκευαστή – project manager τόσο στους χρόνους παράδοσης όσο και στα διαθέσιμα κεφάλαια, ενώ ανέφερε τρία επιτυχημένα παραδείγματα: τα νοσοκομεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το έργο στο Ελληνικό και την επέκταση του μετρό με τη Γραμμή 3.

Οι προοπτικές μετά την επενδυτική βαθμίδα

«Η ελληνική οικονομία έχει γίνει εξωστρεφής και αυτό έχει αναγνωριστεί από τις αγορές. Είμαστε η μοναδική χώρα που δανείζεται φθηνότερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν», είπε ο κ. Μιχάλης Αργυρού, πρόεδρος του Συµβουλίου Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων του ΥΠΟΙΚ. Ο επικεφαλής του τομέα FX της Barclays Θέμος Φιωτάκης στάθηκε στο ότι η Ελλάδα δεν είναι μια τυπική οικονομία, καθώς δεν κάνει τους γνωστούς 7ετείς κύκλους συρρίκνωσης – ανάπτυξης.

Ο κ. Ρομπέρτο Αρέβαλο, της S&P Global, εξήρε το γεγονός ότι ελάχιστες χώρες πήγαν από το χείλος της κατάρρευσης στην επενδυτική βαθμίδα. Ως μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία όμως ανέφερε τη γήρανση του πληθυσμού, ενώ σημείωσε πως αν και το χρέος μας είναι κοντά στης Ιταλίας και της Πορτογαλίας, η μεγάλη διαφορά μας είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης: «Δεν έχει σημασία μόνο πόσο υψηλό χρέος έχεις, αλλά και αν μπορείς να το διαχειριστείς», επισήμανε. Μόλις 10 χρόνια πριν η Ελλάδα ξεχώριζε ως η αρνητική εξαίρεση της Ευρωζώνης, μια απειλή για τη σταθερότητα του ευρώ και τη συνοχή της Ε.Ε. Σήμερα είναι και πάλι μια εξαίρεση, αλλά, όπως φαίνεται, αυτή τη φορά μια θετική εξαίρεση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθ’ ύλην αρμόδιου για την οικονομία, «αυτό που συνέβη ήταν η επανάσταση της κοινής λογικής, που μετατόπισε τη στάση του ελληνικού λαού απέναντι στην εργασία και τις επενδύσεις». Γιατί, όπως εύστοχα είπε ο κ. Χατζηδάκης, «δεν μπορείς να έχεις επενδύσεις χωρίς επενδυτές και εργαζόμενους χωρίς εργοδότες». Και για να υπάρξουν αυτά τα δύο χρειάζονται δύο άλλα πράγματα: πολιτική σταθερότητα και κίνητρα για την επένδυση κεφαλαίων.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί το bitcoin μπορεί να αγγίξει τα $100.000 μέχρι το 2025

«Ξεπαγώνουν» οι τριετίες – Τι αλλάζει από σήμερα 1η Ιανουαρίου στον ιδιωτικό τομέα

Έρχεται από τις 3/1 ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου – Τι αλλάζει

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ