Εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στη σχετική πλατφόρμα στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» από αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, ώστε να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ.  Ειδικότερα, οι δυνητικά δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τη δήλωση – αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου 2021.

Οι ΚΑΔ επιστημόνων που δικαιούνται τα 400 ευρώ

  • 6910: Νομικές Δραστηριότητες
  • 7111: Αρχιτέκτονες
  • 7112:Μηχανικοί και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών
  • 8621: Γενικά ιατρικά επαγγέλματα
  • 8622: Ειδικά ιατρικά επαγγέλματα
  • 8623: Οδοντιατρικά επαγγέλματα
  • 7500: Κτηνίατροι
  • 6920: Δραστηριότητες λογιστικής και παροχή φορολογικών συμβουλών
  • 7022: Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης

Οι δικαιούχοι

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες-επιστήμονες που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος έως 31 Δεκεμβρίου 2016 για να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα πρέπει αφενός να εμφανίζουν μείωση του κύκλου εργασιών ή ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον 20% την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020, αφετέρου το οικογενειακό τους εισόδημα για το 2020 να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, κάτι που θα επαληθευθεί από τη φορολογική δήλωση του έτους, όταν υποβληθεί.

Για τους νέους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που έκαναν έναρξη επαγγέλματος μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 δεν ισχύει το κριτήριο μείωσης του τζίρου ενώ το «πλαφόν» των 30.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα ισχύει κανονικά. Ειδικά για τους ασκούμενους δικηγόρους που έχουν ασφαλιστεί μετά την 01/01/2017 δεν ισχύει κανένα εισοδηματικό κριτήριο.

Πώς θα υποβάλλετε αίτηση

Για να λάβουν οι δικαιούχοι επιστήμονες την οικονομική ενίσχυση πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση – αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2021. Κατόπιν για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει πρώτα οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τα στοιχεία που δηλώνονται στις υπεύθυνες δηλώσεις διασταυρώνονται με τα διαθέσιμα στοιχεία στις πλατφόρμες της ΕΡΓΑΝΗΣ, της ΑΑΔΕ και του e-ΕΦΚΑ.  Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων που θα προκύψει θα διαβιβαστεί κατόπιν στον ΟΑΕΔ που θα προχωρήσει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στις αρχές Μαρτίου. Βάσει των υπολογισμών του υπουργείου Εργασίας, οι πρώτες πληρωμές υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη:

Tα μέτρα, ο «λογαριασμός» και η αγωνία για την επόμενη μέρα

Lockdown στην Αττική: Πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο και το ταξί μετά τα νέα μέτρα

Η απόφαση για τις επιταγές: «Παγώνει» η σφράγιση για τους πληττόμενους