Οικονομία

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα λάθη του ΕΝΦΙΑ

  • newsroom


Αναλυτικά η διαδικασία για την τροποποίηση του Ε9 - Πως γίνεται η διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού

Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 από τις οποίες προκύπτει νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.

Δίνεται με αυτόν τον τρόπο στους φορολογούμενους που έχουν εντοπίσει λάθη και παραλείψεις στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ να τα διορθώσουν υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση. Στη συνέχεια θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό με το σωστό ποσό του φόρου ακινήτων που θα πρέπει να καταβληθεί.

Η προθεσμία για την πληρωμή των δύο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ είναι έως τις 29 Οκτωβρίου ενώ η τελευταία δόση θα καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου 2022.

Η διαδικασία σε 10 βήματα

Με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής Ε9 για το έτος 2021 οι φορολογούμενοι που θα διορθώσουν τις δηλώσεις τους θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

2. Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

3. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

4. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

 

Η διαδικασία για την έκδοση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ 

1. Επιλέξτε το τρέχον έτος.

2.Επιλέξτε την καρτέλα Πιστοποιητικά και από τις Διαθέσιμες ενέργειες την έκδοση νέου πιστοποιητικού για χρήση στο τρέχον έτος.

3.Επιλέξτε χρήση και πληκτρολογήστε τον εντεκαψήφιο Α.Τ.ΑΚ. του εμπραγμάτου δικαιώματος, για το οποίο θέλετε να εκδώσετε πιστοποιητικό.

4.Για κάθε Α.Τ.ΑΚ. εκδίδεται ξεχωριστό πιστοποιητικό.

5.Από τις διαθέσιμες ενέργειες, κάντε κλικ στην επιλογή δικαιώματος για έκδοση πιστοποιητικού.

6.Μπορείτε να κάνετε εκτύπωση προεπισκόπησης πιστοποιητικού, για να ελέγξετε τα στοιχεία του πιστοποιητικού πριν αυτό εκδοθεί.

7.Επιλέξτε έκδοση πιστοποιητικού και στη συνέχεια εκτύπωση.

Διαβάστε ακόμα:

Airbus: Υπόσχεται Internet σε όλον τον πλανήτη – Αρωγός της η ηλιακή ενέργεια

Γιατί η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αξιοποιείται ως «χρυσή ευκαιρία» από τον Πούτιν

Netflix: Η σειρά που σπάει όλα τα ρεκόρ – Την είδαν 111 εκατ. θεατές σε 17 ημέρες!