Οικονομία

ΑΑΔΕ: Ποινικές διώξεις για απλήρωτα χρέη και φοροδιαφυγή ύψους 14,6 δισ. ευρώ

  • newsroom


Ολοκληρώθηκαν 116 έρευνες για απάτη στον ΦΠΑ και απενεργοποιήθηκαν 97 ΑΦΜ φορολογουμένων

H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εντόπισε περισσότερες από 9.000 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και μη πληρωμής μεγάλου ύψους οφειλών προς το Δημόσιο κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2016 έως 30-6-2021.

Το συνολικό ποσό το οποίο αφορούν οι υποθέσεις αυτές φτάνει τα 14,6 δισ. ευρώ.

Οι υποθέσεις παραπέμφθηκαν στην Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες για έρευνες και ως προς το αδίκημα του ξεπλύματος «βρόμικου» ή «μαύρου» χρήματος.

Επιπλέον, την περίοδο από την 1η-1-2016 έως την 30ή-6-2021 περισσότεροι 4.978 φορολογούμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατηγορίες για ξέπλυμα «βρόμικου» ή «μαύρου» χρήματος και ταυτόχρονα παραπέμφθηκαν από την αρμόδια Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τη διενέργεια ελέγχων με στόχο τη στοιχειοθέτηση αδικημάτων φοροδιαφυγής.

Την ίδια ώρα, η ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσε 116 έρευνες για απάτη στον ΦΠΑ και προχώρησε στην απενεργοποίηση 97 ΑΦΜ φορολογουμένων που διαπιστώθηκε ότι είχαν εμπλακεί στις απάτες ως «εξαφανισμένοι έμποροι», ενώ η παραβατικότητα κατά τους προληπτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν ξεπερνάει το 50%.

Σύμφωνα τα στοιχεία που έκανε γνωστά η ΑΑΔΕ:

* Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες, δηλαδή το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), οι ΔΟΥ και οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) υπέβαλαν συνολικά 1.285 μηνυτήριες αναφορές για ποινικά κολάσιμα αδικήματα φοροδιαφυγής άνω των 50.000 ευρώ. Στις αναφορές αυτές αντιστοιχούν ποσά φοροδιαφυγής συνολικού ύψους 2,871 δισ. ευρώ. Για τις υποθέσεις αυτές απέστειλαν αναφορές και προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης και του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τους εμπλεκόμενους.

* Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες εντόπισαν συνολικά 7.804 περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, για τις οποίες υπέβαλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης και του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τους οφειλέτες. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των συγκεκριμένων φορολογουμένων ανέρχεται σε 11,725 δισ. ευρώ.

Συνολικά, οι υποθέσεις φοροδιαφυγής και μη καταβολής οφειλών προς το Δημόσιο ύψους άνω των 50.000 ευρώ οι οποίες παραπέμφθηκαν από τις αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες στην Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ανήλθαν σε 9.089, ενώ το ποσό των οφειλών που αφορούν τις υποθέσεις αυτές φθάνει τα 14,596 δισ. ευρώ.

* Η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε προς τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ 2.235 έγγραφα παροχής πληροφοριών για 5.133 πρόσωπα εμπλεκόμενα σε υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, προκειμένου να διερευνηθούν τα βασικά αδικήματα φοροδιαφυγής τα οποία διέπραξαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Από τις υποθέσεις των προσώπων αυτών η ΑΑΔΕ διερεύνησε ή ξεκίνησε να διερευνά τις 2.684 και ήδη για 1.424 εξ αυτών προχώρησε στην έκδοση οριστικών πράξεων βεβαίωσης φόρων και προστίμων. Τα ποσά που βεβαιώθηκαν στις 1.424 ήδη ελεγχθείσες υποθέσεις ανέρχονται σε 172,63 εκατ. ευρώ, όμως τα ποσά που εισπράχθηκαν φθάνουν μόλις τα 7,224 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία της ΑΑΔΕ κατά το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021:

α) Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) ολοκλήρωσε τη διενέργεια 195 φορολογικών ελέγχων και καταλόγισε ποσά φόρων και προστίμων συνολικού ύψους 111,84 εκατ. ευρώ. Εισέπραξε δε 53,32 εκατ. ευρώ βεβαιωθέντων ποσών φόρων και προστίμων, εκ των οποίων τα 25,86 εκατ. ευρώ από βεβαιωθέντα ποσά του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους και τα 27,47 εκατ. ευρώ από ελέγχους προηγούμενων ετών.

β) Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) ολοκλήρωσε τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων σε 553 υποθέσεις και καταλόγισε φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 79,3 εκατ. ευρώ. Εισέπραξε όμως μόλις 450.000 ευρώ από τα ποσά αυτά. Άλλα 10,66 εκατ. ευρώ εισέπραξε εξάλλου από βεβαιωθέντα ποσά φόρων και προστίμων προηγούμενων ετών.

γ) Η Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) ολοκλήρωσε 116 έρευνες για απάτη στον ΦΠΑ και προχώρησε στην απενεργοποίηση 97 ΑΦΜ φορολογουμένων που διαπιστώθηκε ότι είχαν εμπλακεί στις απάτες ως «εξαφανισμένοι έμποροι». Τα διαφυγόντα έσοδα που εντοπίστηκαν από τις έρευνες ανέρχονται σε 21,65 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσε άλλες 474 έρευνες και εντόπισε διαφυγόντα έσοδα συνολικού ύψους 344,67 εκατ. ευρώ. Τέλος, η ΥΕΔΔΕ διενήργησε 7.051 στοχευμένους επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους σε ισάριθμες επιχειρήσεις και εντόπισε παραβάσεις σε 3.569 ελεγχθείσες επιχειρήσεις (στο 50,6% των ελεγχθεισών), επέβαλε δε πρόστιμα συνολικού ύψους 3,34 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΛΣΤΑΤ- Πληθωρισμός: Αυξήσεις τιμών – σοκ τον Αύγουστο σε καύσιμα και βασικά τρόφιμα

Γιάννης Στουρνάρας: Η ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα

Η καυτή ατζέντα του ΥΠΟΙΚ για Τράπεζες – Κεφαλαιαγορά