Τον τελευταίο- και ίσως το πιο δύσκολο- γύρο αποζημιώσεων για τα λεγόμενα κουρεμένα ενοίκια τρέχει αυτή την περίοδο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Αφορά περίπου 24.000 περιπτώσεις ακινήτων (και 131.300 αιτήσεις COVID) που αποδείχτηκαν οι πιο δύσκολες για να εκκαθαριστούν και να αποζημιωθούν.

Οι εν λόγω περιπτώσεις δε μπορούν να εξεταστούν με αυτοματοποιημένο μηχανογραφικό τρόπο. Όπως εξήγησε ο υπουργός Oικονομικών, κύριος Χρήστος Σταϊκούρας, στη Βουλή, ειδική ομάδα εργασίας θα αναλάβει να τρέξει τις εκκαθαρίσεις αυτές μία προς μία.

Ουσιαστικά, η ομάδα εργασίας θα ελέγξει τις αιτήσεις COVID που απομένουν και αφορούν από μπλεγμένα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και περιέργειες αυξήσεις ενοικίων, μέχρι υπεκμίσθωσης ακινήτων και πολλαπλές αιτήσεις για το ίδιο ακίνητο!

Όλες αυτές οι περιπτώσεις θα αποζημιωθούν σταδιακά και μέσα στο προσεχές διάστημα.

Ειδικότερα, οι πιο δύσκολες περιπτώσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο της ΑΑΔΕ είναι οι εξής:

  • Πολλαπλές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή πολλαπλές δηλώσεις Covid (για την ίδια περίοδο ή / και από πολλαπλούς μισθωτές), στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα.
  • Εκμισθούμενα ακίνητα, τα οποία δεν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να απαιτείται έλεγχος των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την έννομη σχέση του εκμισθωτή με το ακίνητο.
  • Αναπροσαρμογές του μισθώματος που δεν αποτυπώνονται με τροποποίηση της μίσθωσης, αλλά με αναγραφή στις «Σημειώσεις» της αρχικής μίσθωσης. Συγκεκριμένα, θα ελεγχθούν οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν «τεχνητά» σε αυξήσεις μισθωμάτων, προκειμένου να πάρουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις από το κράτος.
  • Αλυσίδες διαδοχικών υπεκμισθώσεων ή/και πολλαπλών ακινήτων. Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχωρούν τις εκκαθαρίσεις ως εξής:

◦ Ο τρίτος (και τελικός) υπομισθωτής του ακινήτου είναι ο δικαιούχος της μείωσης ή της απαλλαγής ενοικίου, εφόσον εντάσσεται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

◦ Ο δεύτερος στη σειρά υπεκμισθωτής Δικαιούται την αποζημίωση εάν είναι και αυτός πληττόμενος επαγγελματίας.

◦ Ο πρώτος στην κατάταξη -δηλαδή ο ιδιοκτήτης του ακινήτου- δικαιούται όλο το μίσθωμα ή την αποζημίωση, εάν δεν την εισπράττει ο υπεκμισθωτής του.

Επίσης, υπάρχουν και περίπου 19.000 ΑΦΜ δικαιούχων που δεν έχουν καταχωρημένο αριθμό IBAN, προκειμένου να τους κατατεθεί το αναλογούν ποσό στον λογαριασμό τους. Για τις περιπτώσεις αυτές, θα αποσταλούν εκ νέου μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι σημερα, έχουν καταβληθεί τα εξής:

  • Για την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020, ποσό 63,5 εκατ. ευρώ, σε 269.284 ΑΦΜ, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ).
  • Για την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021, 756,5 εκατ. ευρώ, σε 359.590 δικαιούχους, με απευθείας καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Συνολικά, μέσω συμψηφισμών και καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έχουν -μέχρι σήμερα- καταβληθεί 820 εκατ. ευρώ. Το σύνολο αυτό αντιστοιχεί στο 95% των περίπου 470.000 μισθωτηρίων, βάσει των οποίων υποβλήθηκαν συνολικά 2.626.000 δηλώσεις αποζημιώσεων ιδιοκτητών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021.

Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ προχωρά στη διασύνδεση του συστήματος Taxisnet με το Κτηματολόγιο, γεγονός που θα επιτρέψει τις διασταυρώσεις των στοιχείων των δύο υπηρεσιών. Με την άντληση στοιχείων από τις εγγραφές στο Κτηματολόγιο, οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να τα αντιπαραβάλλουν με το Ε9, αλλά και με το Ε1, για να διαπιστώνουν αν φορολογούμενοι έχουν δηλώσει τα ακίνητα που έχουν στη κατοχή τους και αν τα χαρακτηριστικά τους όπως η επιφάνεια, το είδος, χρήση, η θέση, το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας και άλλα, ανταποκρίνονται σε εκείνα που είναι καταγεγραμμένα στις κτηματολογικές υπηρεσίες.

Διαβάστε ακόμη

Είναι στιγμές (λαϊκό άσμα κι εκλογικός νόμος), το ταμείο του… Βλάσση Μικρογεύματα, η CVC και τα σούπερ μάρκετ, το Πάσχα ΕΤΕΜ με Cosmos και σαλέ-τζαμπέ πάρε, κόσμε

Ηλίας Λιβάνης: Βγαίνει στο σφυρί ακίνητο του εκδότη στη Φιλοθέη

Στα κάγκελα οι ξενοδόχοι για τη βραχυχρόνια μίσθωση και το… Radisson Red στη οδό Μητροπόλεως