Οικονομία

Αυτοψία μηχανικού: Παρατείνεται για 3 μήνες η ισχύς της βεβαίωσης

  • newsroom


Κατατίθεται νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Με νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει άμεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπεται 3μηνη παράταση ισχύος βεβαίωσης αυτοψίας μηχανικού, έως και τις 30/09/2021.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ο αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς δήλωσε σχετικά:

«Γνωρίζουμε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και μεριμνούμε έγκαιρα για την ομαλή λειτουργία της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας τους. Στο πλαίσιο της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, με την 3μηνη παράταση στη διάρκεια ισχύος βεβαίωσης της αυτοψίας μηχανικού, δίνουμε εκείνο το απαραίτητο χρονικό περιθώριο, ώστε όσες διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων -ή άλλες πράξεις-βρίσκονται σε εξέλιξη, να μπορέσουν να ολοκληρωθούν ομαλά».

ΠΟΜΙΔΑ: Τροπολογία για ολιγόμηνη παράταση της «βεβαίωσης μηχανικού»

Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει ότι ενημερώθηκε αρμοδίως ότι με διάταξη νόμου που θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, θα δοθεί ολιγόμηνη παράταση της ισχύος των βεβαιώσεων μηχανικών της παρ. 1 του άρθρ. 83 Ν. 4495/2017.

Μέχρις ότου δημοσιευτεί η νομοθετική αυτή ρύθμιση, σύνταξη συμβολαίων ακινήτων θα είναι δυνατή μόνον με πιστοποιητικό ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου ή διηρημένης ιδιοκτησίας, δεδομένου ότι η διάταξη αυτή δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών της ΠΟΜΙΔΑ, της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογράφων, αλλά και εκπροσώπων οργανώσεων τεχνικών.

Συγκεκριμένα η ΠΟΜΙΔΑ είχε ζητήσει με την από 17/06/2021 επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, την παράταση ισχύος της “βεβαίωσης μηχανικού” έως 31.12.2021, λόγω της ανακοίνωσης των νέων αυξημένων αντικειμενικών αξιών από 1.1.2022, και εν όψει της επικείμενης μαζικής προσέλευσης πολιτών για σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων και των ανυπέρβλητων δυσχερειών που συνεπάγεται η αποκλειστική ισχύς της “ταυτότητας κτιρίου” για το διάστημα αυτό.

Με την επιστολή της αυτή η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε τα εξής:

  • Να επιτραπεί η παράλληλη ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι την 31.12.2021, ώστε να μην παραλύσει η Κτηματαγορά και καταστεί αδύνατον οι πολίτες να προβούν σε δικαιοπραξίες με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.
  • Να αφαιρεθεί η μελέτη στατικής επάρκειας από τις προϋποθέσεις για έκδοση ταυτότητας «Διηρημένης Ιδιοκτησίας», δηλαδή μεμονωμένων διαμερισμάτων κλπ., και
  • Να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 μέσω αποκλειστικά της υποβολής ταυτότητας κτιρίου, μέσα στην προθεσμία ισχύος του νόμου, με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Καύσωνας διαρκείας και στα πρατήρια καυσίμων – Η Ελλάδα 4η ακριβότερη στην Ε.Ε.

ΟΑΕΔ: Ηλεκτρονικά και με ραντεβού η εξυπηρέτηση για πολίτες

Πλακιωτάκης: Επενδύσεις €145 εκατ. σε λιμάνια νησιωτικών περιοχών