Οικονομία

Ακρίβεια: Σαρώνει την Ευρώπη – Άνοδο στις τιμές σε Λονδίνο, Παρίσι, Μαδρίτη (vid)

  • newsroom


Οι ανατιμήσεις των τιμών φαίνεται ότι δεν είναι «ελληνική» υπόθεση - Τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκες χώρες

Οι ανατιμήσεις στα προϊόντα και μάλιστα στα είδη πρώτης ανάγκης σαρώνουν πολλές χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, η Ευρώπη τίθεται αντιμέτωπη με τιμές-σοκ στον τομέα της ενέργειας, καθώς το κόστος του φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ. Ως συνέπεια, οι αυξανόμενες τιμές να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και να απειλούν την οικονομική ανάκαμψη.

Στην Ελλάδα δε, οι αυξήσεις στις τιμές άρχισαν να γίνονται περισσότερο εμφανείς, ενώ περαιτέρω πίεση αναμένεται να δεχθεί το καλάθι του σούπερ μάρκετ, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να επιβαρύνεται από τις ανατιμήσεις στα αγαθά πρώτης ανάγκης.

Ειδικότερα, στην Ευρώπη παρατηρείται μεγάλη άνοδος τιμών σε μια σειρά από χώρες, όπως το Λονδίνο όπου αναμένεται να αυξηθούν τα τιμολόγια φυσικού αερίου, ρεύματος και καυσίμων. Ο πληθωρισμός στη Βρετανία έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο σημείο την τελευταία τριετία. Μάλιστα, η Τράπεζα της Βρετανίας προειδοποιεί για αύξηση του πληθωρισμού κατά 3% έως το τέλος του χρόνου.

Στη Μαδρίτη, οι τιμές στα βασικά αγαθά είναι μεν μισές απ’ ότι στην Ελλάδα, ωστόσο τα ενοίκια είναι τρεις φορές υψηλότερα. Υπάρχει ήδη κυβερνητική παρέμβαση στη χώρα για την αυξημένη τιμή του ρεύματος, ενώ το παρατηρητήριο τιμών των προϊόντων ελέγχει τις τιμές στην αγορά της Ισπανίας. Το κράτος καθορίζει και ελέγχει τις τιμές σε φάρμακα, ενέργεια και τηλεπικοινωνίες. Τέλος, στο Παρίσι, η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 7%, ωστόσο δεν φαίνεται να απασχολεί τους Γάλλους προς στιγμή η αύξηση των τιμών.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΚΤ: Μειώνει τον ρυθμό αγοράς PEPP – Αμετάβλητα τα επιτόκια

Ελίζαμπεθ Χολμς: Ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη – Αυτό είναι το ακίνητο αξίας $135 εκατ. στο οποίο διαμένει

Ακίνητα: Σε τροχιά ανόδου οι τιμές στα διαμερίσματα – Οι πόλεις με τις πιο μεγάλες αυξήσεις (πίνακας)