Οι οικονομίες διεθνώς απέχουν ακόμα αρκετά τρίμηνα από την ανάκαμψη σε επίπεδα προ κορωνοϊού, αν και τα χειρότερα του οικονομικού σοκ φαίνεται να έχουν περάσει, αναφέρουν οι αναλυτές της Amundi Asset Management.

«Κατά τη γνώμη μας, οι οικονομικές επιδόσεις θα ακολουθήσουν μια σταδιακή διαδικασία ανόδου. Στο βασικό σενάριο, αυτό σημαίνει ότι δεν θα φτάσουμε στα προ κορωνοϊού επίπεδα αν δεν παρέλθουν αρκετά τρίμηνα», σημειώνουν.

Η Amundi υποβάθμισε τις οικονομικές της προβλέψεις για το 2020 και τώρα περιμένει ότι το παγκόμσιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί μεταξύ 3,5% και 4,7%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για μείωση μεταξύ 2,9% και 4,2%. Συνεπώς, οι προβλέψεις για ανάπτυξη του ΑΕΠ για το επόμενο έτος «αναβαθμίστηκαν ελαφρώς προς τα πάνω» στην περιοχή μεταξύ 4,4% και 5,7% από 4,1% και 5,1%.

«Μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη της δραστηριότητας μετά την άρση των lockdown που ξεκίνησε τον Μάιο και στις αρχές Ιουνίου, ο ρυθμός ανάκαμψης φαίνεται ότι επιβράδυνε και σταθεροποιήθηκε το διάστημα μεταξύ του τέλους Ιουλίου και Αυγούστου και αυτό είναι ορατό και στα ευμετάβλητα και στα πιο σταθερά οικονομικά στοιχεία, αναφέρει η Amundi.

«Η καμπύλη της ανάκαμψης που βασίζεται σε υψηλής συχνότητας δείκτες της παραγωγικής δραστηριότητας, η αγορά εργασίας και η ψυχολογία των καταναλωτών έχει αρχίσει να επιπεδώνεται σχεδόν παντού, χωρίς να φτάνει στα προ κρίσης επίπεδα», αναφέρουν οι αναλυτές.

Μετά τις απώλειες που παρατηρήθηκαν στο πρώτο μισό του έτους, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο «δεν φαίνεται να είναι αρκετή ώστε να επαναφέρει την πλειονότητα των οικονομιών στα προ κρίσης επίπεδα σύντομα».

Ωστόσο, οι αναλυτές ξεχωρίζουν τη περίπτωση της Κίνας, η οποία λένε ότι μπορεί να φτάσει στα επίπεδα ανάπτυξης που βρισκόταν στα τέλη του 2019, μέχρι το τέλος του 2020».

Τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην Κίνα, έκαναν τις αρχές της χώρας να πάρουν δρακόντεια μέτρα για να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού, ωστόσο τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μια συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη σε κλάδους όπως οι κατασκευές και οι υπηρεσίες.

Αλλού, η εικόνα του ΑΕΠ καταδεικνύει την οικονομική καταστροφή που προκάλεσε η πανδημία. Η Αυστραλία την περασμένη Τετάρτη ανακοίνωσε επισήμως ότι μπήκε σε ύφεση κατά το β’ τρίμηνο, με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας να σημαίνει το τέλος του αναπτυξιακού άλματος της χώρας.

Κι άλλες μεγάλες οικονομίες είχαν ακόμα χειρότερες απώλειες: οι ΗΠΑ είδαν την οικονομία τους να συρρικνώνεται με ρυθμούς ρεκόρ κατά 32,9% κατά το β’ τρίμηνο, ενώ το ΑΕΠ β’ τριμήνου στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε κατά 20,4%.