Οικονομία

«Αναχρονιστική η δουλειά στο γραφείο»: Εκεί που θέλουν να δουλέψουν τουλάχιστον 800.000 εργαζόμενοι

  • newsroom


«Οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα γραφεία. Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται για διαφορετικούς λόγους. Στο γραφείο πρέπει να κάνεις κάτι, το οποίο δεν μπορείς να κάνεις στο σπίτι»

Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι, η εργασία στο γραφείο αποτελεί κομμάτι του… παρελθόντος. Ή ακριβέστερα, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη στον «Time», μία «αναχρονιστική μορφή της προ-ψηφιακής εποχής». 

Το «αφεντικό» της εταιρείας, εξάλλου, πριν μία εβδομάδα έκανε γνωστό ότι θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να δουλεύουν εφ’ όρου ζωής από το σπίτι ή απ’ όπου αλλού επιθυμούν, χωρίς ουδεμία αλλαγή στις μηνιαίες αποδοχές τους.  

«Νομίζω ότι τα γραφεία, όπως τα ξέραμε, τελείωσαν. Δεν μπορούμε να μένουμε πλέον στο 2019. Πρέπει να προχωρήσουμε» δήλωσε στον «Time», υπεραμυνόμενος της πρόσφατης απόφασής του. Και συνέχισε: «Εάν δεν υπήρχαν τα γραφεία, θα τα εφευρίσκαμε; Κι αν τα εφευρίσκαμε, για ποιον λόγο θα το κάναμε; Προφανώς, οι άνθρωποι εξακολουθούν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και εργάζονται, εξακολουθούν να πηγαίνουν στα καφέ και εργάζονται. Σ’ αυτά τα μέρη, έχει νόημα. Αλλά για κάποιον, του οποίου η δουλειά είναι σ’ ένα λάπτοπ, τι πρόκειται να κάνει στο γραφείο;».  

Λίγο αφότου η Airbnb ανακοίνωσε τη μόνιμη τηλεργασία, η ιστοσελίδα με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίες της εταιρείας είχε περισσότερες από 800.000 θεάσεις -δείγμα του τεράστιου ενδιαφέροντος από υποψήφιους εργαζόμενους. 

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα γραφεία. Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται για διαφορετικούς λόγους. Στο γραφείο πρέπει να κάνεις κάτι, το οποίο δεν μπορείς να κάνεις στο σπίτι» εξήγησε ο Τσέσκι. 

Επιμένοντας στα οφέλη της τηλεργασίας, ο CEO της Airbnb επεσήμανε ότι η εξ αποστάσεως εργασία βοηθάει μια επιχείρηση να προσλάβει εργαζόμενους απ’ όλο τον κόσμο, διευρύνοντας τη βάση των υπαλλήλων της. Βέβαια, μπορεί να οδηγήσει και ορισμένους στην αποξένωση και στην απομόνωση.  

Γι’ αυτό τον λόγο απαιτείται ένας συμβιβασμός. Όμως ο Τσέσκι βρίσκει ελαττώματα στο μοντέλο της υβριδικής εργασίας, σύμφωνα με το οποίοι οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα, και στο σπίτι τις υπόλοιπες. 

«Οι τρεις ημέρες νομίζω ότι θα γίνουν δύο ημέρες και οι δύο ημέρες θα γίνουν μία ημέρα και σύντομα θα αντιληφθούμε ότι ο υβριδικός κόσμος θα γίνει κυρίως εξ αποστάσεως κόσμος. Οι δύο – τρεις ημέρες την εβδομάδα δεν είναι κάτι το βιώσιμο». 

Έτσι, η Airbnb έχει αποφασίσει να διοργανώνει μια εβδομάδα εργασίας από το γραφείο ανά περίπου ένα τρίμηνο. «Ας μαζευόμαστε μία – δύο εβδομάδες στο τόσο» κατέληξε ο επικεφαλής της εταιρείας.  

Διαβάστε επίσης:

Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποιεί: Φοβάμαι ότι οι «αρκούδες» έχουν δίκιο

Μπορεί το Twitter να καταστρέψει την Tesla;

Best Workplaces: Αυτές είναι οι εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα