Μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας, 14.600 συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ διεκδικούν αναδρομικά διαφορές από επικουρικές συντάξεις και δώρα-επιδόματα (13η και 14η σύνταξη) μιας τετραετίας (2012 έως 2016), όπως και αποζημίωση από το Δημόσιο λόγω της περικοπής των ποσών αυτών.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι διεκδικούν με πιλοτική δίκη από το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ να τους καταβληθούν αναδρομικά από 1.1.2012 έως 31.10.2016 οι διαφορές από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των τριών επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας, αλλά και τα ποσά που αναλογούν από την κατάργηση των εν λόγω επιδομάτων από 1.1.2013.

Ακόμη, ζητούν αναδρομικά να τους καταβληθεί η παρακράτηση από τις συντάξεις της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης και η επιβολή κράτησης ΕΤΕΑ ποσοστού 5,2% (συντελεστής βιωσιμότητας), που έγιναν με σειρά νόμων από το 2012 έως το 2016. Τα ποσά που διεκδικούν κυμαίνονται, κατά περίπτωση, ανάλογα με το ύψος των συντάξεων.

Την ίδια στιγμή, ζητούν να τους καταβληθεί από το Δημόσιο αποζημίωση, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 105 και 106 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, για τη ζημία που υπέστησαν από παράνομες πράξεις οργάνων του Δημοσίου, όπως είναι οι επίμαχες περικοπές.

Οι αρχικές αγωγές των συνταξιούχων κατατέθηκαν στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ΄ αριθμ. 8898/2021 απόφασή του, έθεσε στο ΣτΕ το προδικαστικό ερώτημα (νόμος 3900/2010), εάν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το επίδομα αδείας των συνταξιούχων θεωρούνται μη καταργημένα υπό το κράτος του ασφαλιστικού συστήματος («νόμος Κατρούγκαλου» – νόμος 4387/2016, κλπ).

Eπίσης, υποστηρίζουν ότι οι περικοπές κ.λπ, είναι αντίθετες σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (άρθρα 2,4, κά) και στο άρθρο 1 του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Ακόμη, υποστηρίζουν ότι τα τρία δώρα-επιδόματα δεν έχουν καταργηθεί και παράνομα έγιναν οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Και όλα αυτά, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε ότι είναι συνταγματικά ανεκτές και νόμιμες οι περικοπές των κυρίων συντάξεων και των επιδομάτων.

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης: Προς αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη λόγω κρίσης – Παράταση στη «ζωή» των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028

«Προσγείωση» στις 880 μονάδες για το Χρηματιστήριο Αθηνών – Πτώση έως 3% στις τράπεζες με φόντο τη Fed

Τράπεζες: «Στροφή» σε εναλλακτικές πηγές εσόδων – Πόσα κέρδισαν το 2021 από προμήθειες