Της Στεφανίας Σούκη

Ξεκόλλησε από τις τελευταίες θέσεις -στις οποίες βρισκόταν σταθερά τα τελευταία χρόνια- η ελληνική αγορά κατοικίας και βρίσκεται πλέον 48η στο σύνολο των 57 σημαντικότερων αγορών κατοικίας παγκοσμίως.

Τα στοιχεία, στο τέλος του δευτέρου τριμήνου του έτους παρουσιάζει η διεθνής εταιρεία συμβούλων ακινήτων Knight Frank, μέσα από τον Παγκόσμιο Δείκτη Τιμών κατοικιών, η οποία εξετάζει σε τριμηνιαία βάση την πορεία των τιμών των κατοικιών στις σημαντικότερες αγορές παγκοσμίως. 

Κατοικία.PNG

Με βάση τα στοιχεία στο τέλος Ιουνίου του 2018, οι τιμές στην Ελλάδα έχουν σημειώσει, έστω και οριακά, άνοδο κατά 0,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ άνοδος κατά 0,7% σημειώνεται τόσο σε εξαμηνιαία όσο και σε τριμηνίαια βάση.

«Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 ετών από την κατάρρευση της Lehman Brothers, στις 15 Σεπτεμβρίου, από μία γρήγορη ματιά στις τιμές των κατοικιών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προκύπτει ότι οι τιμές των κατοικιών σε 12 από τις 57 χώρες που απαρτίζουν τον δείκτη βρίσκονται ακόμη χαμηλότερα από τα επίπεδα που βρίσκονταν στο τρίτο τρίμηνο του 2008, συμπεριλαμβανομένων των αγορών της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Ρωσίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Knight Frank.

2.PNG

Οι αναλυτές της διεθνούς εταιρείας ακινήτων διαπιστώνουν ακόμη ότι για το σύνολο των 57 χωρών στο τέλος του φετινού Ιουνίου, παρατηρείται κατά μέσο όρο αύξηση των τιμών κατά 4,7% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2017 και μόνο 7 χώρες σημειώνουν πτώση τιμών σε σύγκριση με το περασμένο έτος και συγκεκριμένα η Ουκρανία, το Περού, η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία, η Ιταλία, η Φινλανδία και το Ισραήλ (12% επί του συνόλου). Πέντε χρόνια πρίν 30% των χωρών της λίστας κατέγραφαν πτώση των τιμών και μία δεκαετία πρίν, στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης το αντίστοιχο νούμερο ήταν στο 70%! Παρά την άνοδο του 4,7% του Ιουνίου του 2018, το ποσοστό αύξησης είναι το χαμηλότερο σε ετήσια βάση από το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Η Knight Frank επισημαίνει ακόμη ότι φέτος, για πρώτη φορά, στην κορυφή της κατάταξης, με τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο τιμών βρίσκεται η Μάλτα όπου οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους κατά 17% και ακολουθούν Χόνγκ Κόνγκ, Λετονία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ιρλανδία αλλά και η Τουρκία στην 7η θέση με άνοδο 10,5% σε ετήσια βάση.

Ως προς την Ελλάδα πάντως, τα σημάδια βελτίωσης της αγοράς διαπιστώνουν και οι Ελληνες μεσίτες, οι οποίοι, σε σχετική παρουσίαση της Ενωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδος στη ΔΕΘ, αναφέρουν ότι πλέον έχει μειωθεί ο χρόνος κατά τον οποίο ένα ακίνητο μένει στα «αζήτητα». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης, σχεδόν 7 στα 10 ακίνητα που αγοράστηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 αφορούσαν ακίνητα που ήταν στα «αζήτητα», δηλαδή για μεγάλο χρονικό διάστημα προς πώληση, ενώ άρχισε να εμφανίζεται ένα υγιές τμήμα αγοράς 32% που πωλείται πλέον σε λιγότερο από 6 μήνες από την στιγμή της πρώτης δημοσίευσης σε αγγελία. Παρόλ’ αυτά, με βάση τα ίδια στοιχεία, ελάχιστα ακίνητα από όσα αγοράστηκαν θα κατοικηθούν για πρώτη φορά μιας και δεν υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα και οι ΦΠΑ 24% επιβαρύνει δυσβάσταχτα τις περιουσιακές συναλλαγές των νεόδμητων ακινήτων.