Με θετικούς οιωνούς παρά τα εξωγενή προβλήματα ξεκινά το 2022 για την ελληνική οικονομία. Mε βάση τις πρώτες ενδείξεις για την πορεία των εισπράξεων τον μήνα Ιανουάριο, διαφαίνεται ότι παρά την παράταση πληρωμών έως 4 Φεβρουαρίου, τα κρατικά έσοδα πήγαν καλά. Έτσι και ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2021 κλείνει με υπερείσπραξη, αλλά και ανάπτυξη υψηλότερη πέραν κάθε προσδοκίας, ενώ για το 2022 που μόλις ξεκίνησε, επιχειρήσεις και νοικοκυριά επιδεικνύουν σημαντικές αντοχές.

«Κόντρα» σε ακρίβεια και πανδημία ανταποκρίνονται στα οικονομικά βάρη, που είναι η βάση προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να παρέμβει ξανά με επιπλέον μέτρα στήριξης ως το Πάσχα τουλάχιστον ή όσο απαιτηθεί, αλλά και για νέες – έκτακτες ή μόνιμες- φοροελαφρύνσεις, στους επόμενους μήνες και χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr τα προκαταρκτικά στοιχεία από τις τράπεζες, έδειχναν ότι οι εισπράξεις φόρων τον Ιανουάριο κινούνταν θετικά και σχεδόν υπερκάλυψαν ήδη τον μηνιαίο στόχο για κρατικά έσοδα 4 δισ. ευρώ, με τάση να φτάσουν και στα 4,5 δισ. ενδεχομένως.

Τι θα σημάνει μια τέτοια εξέλιξη; Εφόσον όντως αποτυπωθεί και στα πρώτα επίσημα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σε δέκα ημέρες, θα είναι πολλαπλά ωφέλιμη και καθοριστική για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας συνολικά το 2022, επειδή:

1. η θετική εκκίνηση για την εκτέλεση του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2022 θα στείλει μήνυμα σταθερότητας, αξιοπιστίας και προοπτικής. Και ιδιαίτερα προς στο εξωτερικό, καθώς οι θεσμοί συντάσσουν την 13η Έκθεση της Ενισχυμένης Εποπτείας, ενώ η Αθήνα προσβλέπει σε αναβαθμίσεις από ξένους οίκους και σχεδιάζει –σε μια ταραγμένη για τις αγορές περίοδο- δανεισμό με νέες εκδόσεις ομολόγων.

2. περίπου 1,5 δισ. από τα σχεδόν 4,5 δισ. των εισπράξεων Ιανουαρίου, αναμένεται να προέλθουν με βάση τις δηλώσεις ΦΠΑ, από το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών της χώρας. Αντανακλά δηλαδή άνοδο του τζίρου της αγοράς στο δ΄ τρίμηνο του 2021 (έως 31 Δεκεμβρίου).  Ενισχύεται συνεπώς η εκτίμηση ότι μπορεί συνολικά το 2021 η Ανάπτυξη  να ξεπέρασε και το 8,5% ή 9%. Υπενθυμίζεται ότι πριν από 2 μήνες το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και το newmoney.gr έκαναν λόγο “για ανάπτυξη φέτος έως και 8,5% του ΑΕΠ ενδεχομένως (!) που μπορεί να ήταν και υψηλότερη εάν δεν είχαν ανακύψει στο γ’ τετράμηνο η ενεργειακή τρικυμία και η μετάλλαξη «Ομικρον»”.

3. η κορύφωση Ανάπτυξης στο τέλος του 2021 δημιουργεί προσδοκίες καλής εκκίνησης της οικονομίας και για το 2022 (carry over). Εκτίμηση που ενισχύεται επίσης από την συνέπεια πληρωμών και τις αντοχές  νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε τρέχοντες φόρους, δόσεις και υποχρεώσεις.

4. στα σχεδόν 4,5 δισ. των εισπράξεων, πάνω από 100-150 εκατ. ευρώ θεωρούνται πληρωμές για τέλη κυκλοφορίας ΙΧ που μεταφέρονται ως έσοδα στο 2021 (επειδή πήραν παράταση ως το τέλη Φεβρουαρίου 2022). Βελτιώνεται έτσι ακόμα περισσότερο η εικόνα του ελλείμματος του περσινού προϋπολογισμού, καθώς τα έσοδα αυτά (μαζί με άλλα 250-300 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο) θα προσμετρηθούν στο 2021, δίνοντας όμως και μια ταμειακή «ανάσα» για τους πρώτους μήνες του 2022.

Παρόλα αυτά, η χρονιά για τη χώρα -και διεθνώς- ξεκίνησε και με πάρα πολύ υψηλό πληθωρισμό, όπως θα αποκαλύψουν και τα πρόδρομα στοιχεία (flash estimates) που θα ανακοινώσει σήμερα η Eurostat.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν υψηλό πληθωρισμό στα επίπεδα του 5% ή και παραπάνω για όλο το α΄ τρίμηνο, χωρίς να αποκλείουν και νέα επιδείνωση αν προκληθούν γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή της Ρωσίας και Ουκρανίας.

Αν επιβεβαιωθεί πάντως ότι ο “βηματισμός” του κρατικού προϋπολογισμού κατά το πρώτο δίμηνο-τρίμηνο της χρονιάς εμπνέει σταθερότητα με υψηλά ποσοστά εισπραξιμότητος φόρων ή και υπερκάλυψη εσόδων, θα μπορεί  τότε από το Πάσχα και μετά και η κυβέρνηση να διαθέσει στοχευμένα μέτρα, χωρίς να εκπέμπει προς τα έξω μηνύματα πανικού, πισωγυρίσματος ή κατάρρευσης του οικονομικού σχεδίου της χώρας.

Όπως αποκάλυψε το Business Stories αυτήν την Κυριακή και μόλις χθες επιβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας,  Κώστας Σκρέκας, το επόμενο «νέο μέτρο» είναι η αυξημένη επιδότηση από το κράτος των λογαριασμών ρεύματος, έως και 75% του κόστους για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να μη μετακυλήσουν τις ανατιμήσεις στον καταναλωτή.

Διαβάστε ακόμη

Το lifting του ΟΑΚΑ, ο νέος διαγωνισμός του Κέντρου Αντισφαίρισης και το ενδιαφέρον ΤΕΜΕΣ – Στασινόπουλου (pics)

Επενδυτική «απόβαση» των Αμερικανών σε ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας

Ο μήνας του μέλιτος που τελειώνει στο ΠΑΣΟΚ, οι νέες κατοικίες του Ελληνικού, τα bonus του Καρώνη και το τζακ ποτ του Φέσσα