Οικονομία

Αντικειμενικές αξίες: Μέτρα προστασίας για τους ασθενέστερους και τη μεσαία τάξη

  • Κωστής Πλάντζος


Αλλάζουν τα πάντα στο β΄ εξάμηνο σε περιουσιακά κριτήρια και τεκμήρια  

Προσαρμογές στα περιουσιακά κριτήρια, για να μην πληρώσουν έξτρα φόρους ή χάσουν επιδόματα μεροκαματιάρηδες και άνθρωποι σε ανάγκη, μόνο και μόνο επειδή ανέβηκε «στα χαρτιά» η αξία του σπιτιού τους, ετοιμάζουν στην κυβέρνηση.

Εκτός από τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ (με σκοπό μάλιστα να μειωθεί αντί  να αυξηθεί) που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο γγ Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος, συγκάλεσε συσκέψεις σχεδόν στα μισά υπουργεία της κυβέρνησης, για να προετοιμάσουν επίσης την προσαρμογή όλων των περιουσιακών κριτηρίων που ανατρέπονται μετά την 1.1.2022, εξαιτίας των οποίων μπορεί να ανακύψουν βάρη  ή απώλεια παροχών και  ευεργετημάτων για τους ασθενέστερους, αλλά και για τη μεσαία τάξη.

Για να μην υπάρξει απότομη κι άδικη επιβάρυνση, στο β΄ εξάμηνο της χρονιάς εξετάζεται να αλλάξουν άμεσα:

·  o υπολογισμός των τεκμηρίων φόρου εισοδήματος και των φόρων μεταβίβασης
·  τα δημοτικά τέλη που επιβάλλουν οι δήμοι, καθώς εναπόκειται στις τοπικές αρχές αν θα προσαρμόσουν τους συντελεστές φόρου, ώστε να μην αυξήσουν τα βάρη με πρόσχημα τις αλλαγές των αντικειμενικών
· στο υπουργείο Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κλπ)
·  τα κριτήρια ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο
·  τα κριτήρια προστασίας δανειοληπτών

Και για το 2022, όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή Τώρα ό,τι συμβαίνει, εκτός από τις Τιμές Ζώνης που ήδη άλλαξαν, μελετώνται αλλαγές επίσης στα όρια ζωνών, συντελεστές εμπορικότητος κλπ, αλλά και εντάξεις νέων περιοχών που παραμένουν ξανά εκτός αντικειμενικών. Από τις αλλαγές αυτές, το Δημόσιο στοχεύει να εξοικονομήσει έως και 200 εκατ. ευρώ επιπλέον από εκείνους που η εφορία είχε ξεχάσει να φορολογήσει (πχ. βίλες στη Μύκονο που είχαν αντικειμενική αξία Πλατείας Βάθη και Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών), ώστε να χρηματοδοτήσει και μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 8% για όλους τους υπόλοιπους (κόστους περίπου 175-190 εκατ. ευρώ έναντι είσπραξης 2,2 δισ. ευρώ από τον Φόρο Ακινήτων).

Διαβάστε ακόμη:

Αποκλειστικό: Η απόφαση που ξεμπλοκάρει τις αποζημιώσεις COVID για τις υπεκμισθώσεις ενοικίων

Οι (…τελειώστε στα γρήγορα) επιτροπές, οι τραπεζίτες που… μετακομίζουν στο Ελληνικό, το θρίλερ με τα «κόκκινα» της Εθνικής και το ακίνητο του Εμπειρίκου στο Ψυχικό

Αγωγός Αγ. Θεόδωροι – Μεγαλόπολη: Απόφαση για εγκατάσταση νέου μετρητικού σταθμού