Οικονομία

Απαλλαγή αγροτών και αλιέων από Τέλος Επιτηδεύματος και για το 2020

  • newsroom


Οι προϋποθέσεις για τις δύο κατηγορίες επαγγελματιών - Τι δήλωσαν Σατϊκούρας - Βεσυρόπουλος

Και επισήμως αναστέλλεται για άλλον ένα χρόνο η καταβολή Τέλους Επιτηδεύματος από αγρότες και αλιείς. Όπως είχε αποκαλύψει την Κυριακή το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι παρατείνει, και για το φορολογικό έτος 2020, την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.

Το συγκεκριμένο μέτρο τέθηκε σε ισχύ και το προηγούμενο φορολογικό έτος, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική φορολογική ελάφρυνση για αυτές τις δύο κατηγορίες επαγγελματιών.

Η πρώτη κατηγορία αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ και η δεύτερη κατηγορία αφορά τους αλιείς της παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται – είτε ατομικά, είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου – αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων μεταξύ καθέτων.

Σε δήλωσή τους, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αρμόδιος για την φορολογία Υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος τόνισαν ότι «πρόκειται για ακόμα μία απόφαση που αποδεικνύει ότι αξιοποιούμε, στον βέλτιστο βαθμό, τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια, ώστε να στηρίξουμε, με ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις, όλους όσους έχουν πληγεί από την πανδημία».