Αργά το βράδυ αναμένεται o «χρησμός» του καναδικού οίκου DBRS για την ελληνική οικονομία, o οποίος διατηρεί τη χώρα μας μόλις ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα (BB high). 

Το βασικό σενάριο δεν περιλαμβάνει μια νέα αναβάθμιση, καθώς ο σκόπελος της πολιτικής αβεβαιότητας δυσκολεύει την άμεση επιστροφή στο πολυπόθητο «investment grade».  

Ο DBRS συγκαταλέγεται στους αναγνωρισμένους -από την ΕΚΤ- οίκους αξιολόγησης και επομένως, οι αποφάσεις του λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τις αγορές και τους επενδυτές. 

Ας σημειωθεί ότι για την ανάκτηση του status της επενδυτικής βαθμίδας απαιτείται μια και μόνο αναβάθμιση από τους οίκους FitchDBRS και Standard & Poor’s, οι οποίοι διατηρούν τη χώρα σε απόσταση αναπνοής από τον στόχο.  

Από την πλευρά του, ο οίκος Moody’s, ο οποίος επίσης αναγνωρίζεται επισήμως από την ΕΚΤ, τοποθετεί την Ελλάδα τρία «σκαλιά» μακριά και επομένως φαντάζει δύσκολη η άμεση επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα.  

Την προηγούμενη Παρασκευή, ο μικρότερος οίκος Scope επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε «BB+», διατηρώντας τη χώρα ένα «σκαλί» πριν το investment grade. 

Στις 17 Μαρτίου, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα, θα ακολουθήσει η ετυμηγορία του Moody’s, ενώ στις 21 Απριλίου έπεται η ανακοίνωση του S&P, ο οποίος θεωρείται «κλειδί» για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα.  

Εάν ούτε τότε υπάρξει αναβάθμιση, τότε το ενδιαφέρον μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο, όταν αναμένεται ο επόμενος γύρος αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία.  

Διαβάστε ακόμα

Το πανηγύρι και τα νευράκια με τα γκάλοπ, οι χρυσές μεζονέτες στο Κεφαλάρι, η διόρθωση του Χ.Α και η ΔΕΗ

Αυτά είναι τα κορυφαία παλαιωμένα τσίπουρα – Η τέχνη της απόσταξης και η μαγεία των βαρελιών

Πώς το κτίριο του Χυτήρογλου μεταμορφώθηκε στο ξενοδοχείο The Dolli της Grecotel με διαμερίσματα που θυμίζουν εκλεκτικό Παρίσι