«Τρέχουν με 100» στην Οικονομία, οι πρώτες εκατό ημέρες του 2023, ως την άνοιξη και τις εκλογές τουλάχιστον.  Μια καλή αρχή έγινε χθες ήδη, καθώς ανακοινώθηκε ότι ο Ιανουάριος έκλεισε με υπερ-πλεόνασμα  600 εκατ. ευρώ.  Αυτά δεσμεύθηκαν άμεσα όμως και θα διατεθούν στις έκτακτες παροχές που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Ωστόσο φαίνεται ότι τα καλύτερα έρχονται:

·  τα κρατικά έσοδα σημείωσαν υπέρβαση έναντι του στόχου κατά σχεδόν 15%, αλλά αυτό δείχνει και ισχυρή δυναμική της οικονομίας, αφού τα «φουσκωμένα» έσοδα είναι πολύ υψηλότερα από τον πληθωρισμό -που φέτος προβλέπεται περίπου 5,5% ενώ το Ιανουάριο ήταν της τάξεως του 7%.

·   για τον Φεβρουάριο, οι ενδείξεις και οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι η δυναμική συνεχίζεται

·  αρχές Μαρτίου (8/3) οι επιτελείς της κυβέρνησης αναμένουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την Ανάπτυξη του 2022 που είναι η βάση εκκίνησης του 2023. Προεξοφλούν ήδη όμως ότι θα κινηθούν πιο πάνω από 1,8% που εκτιμούσε για φέτος ως τώρα το υπουργείο Οικονομικών.

«Τον Μάρτιο θα αναθεωρήσουμε την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2% για το 2023, αν συνεχιστεί η πτώση και των διεθνών τιμών αερίου» αναφέρει σε συζητήσεις ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

«Κλειδί»  των εξελίξεων θεωρείται και πάλι η τιμή του φυσικού αερίου: ο προϋπολογισμός έχει σχεδιαστεί με πρόβλεψη για αέριο στα 120 ευρώ/μεγαβατώρα (και δαπάνες 1 δισ. για επιδοτήσεις μέτρα στήριξης). Αλλά  διεθνής τιμή έχει πέσει προς το παρόν στο μισό (περί τα 60 ευρώ). Όχι μόνο περισσεύουν έτσι λεφτά στα κρατικά ταμεία, αλλά «φεύγουν» τα μισά λεφτά από τη χώρα για εισαγωγές καυσίμων. Όσα λεφτά δεν φύγουν αλλά παραμείνουν στ χώρα, είναι μεγαλύτερη Ανάπτυξη (ή λιγότερη ύφεση) από όση είχε προϋπολογιστεί.

Μια τέτοια εξέλιξη, μπορεί να «μεταφράζεται» σε:

·  αύξηση των κρατικών εσόδων, μέσω των φόρων κλπ

·  άνοδο των πραγματικών εισοδημάτων για τους όλους

·  μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για στοχευμένες παροχές  -και μέχρι λίγο πριν τις εκλογές ακόμα.

Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών προτιμούν να προτάσσουν πριν από κάθε τέτοια σκέψη ή συζήτηση, να προτάσσουν την λέξη «ασφάλεια» . Και θυμίζουν ότι:

·  η «διπλά προεκλογική» περίοδος  στο 2ο τρίμηνο (με ενδεχόμενο διπλών εκλογών και ή τυχόν παράτασης της πολιτικής αβεβαιότητας) μπορεί να επηρεάσει ή να ανακόψει την ανοδική πορεία της οικονομίας. Είναι ενδεικτικό πως ούτε Πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβάλλουν όλες οι χώρες δεν είναι βέβαιον αν θα μπορέσει να καταθέσει  χώρα στις Βρυξέλλες, εκπέμποντας ενδεχομένως ανησυχίες και στους ξένους παρατηρητές.

·  μετά από μία τριετία πανδημίας και διεθνών κρίσεων, το 2023 επιστρέφει πανευρωπαϊκά η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά οι εκλογές δεν θεωρούνται ικανή δικαιολογία έναντι του Eurogroup και τα Κομισιόν, για τυχόν αστοχίες

· η πτώση του αερίου μπορεί να αποδειχθεί προσωρινή και η οικονομική ανακούφιση εύθραυστη , ενώ ανεβαίνουν διεθνώς και οι τιμές στο πετρέλαιο.

Επιμένουν συνεπώς ότι καμία παροχή δεν δόθηκε,  ούτε και θα πρέπει να δοθεί  όμως, αν όλα τα στοιχεία και ο χρόνος δεν συνηγορούν και διασφαλίζουν πως ο στόχος των πλεονασμάτων επιτυγχάνεται, ώστε να φτάσει  εφέτος η Ελλάδα χωρίς να κινδυνεύσει, την επενδυτική βαθμίδα.

Διαβάστε ακόμη

Το γεύμα Τσίπρα-ΓΑΠ σε οικία δημοσιογράφου, η Εύα «πήρε πάνω της», ο Έλλην μεγιστάνας που πήρε το γιοτ… Αρμάνι και η απόσυρση ενός μυστήριου διαγωνισμού 

The Ellinikon Commercial Hub: Πώς προχωρά το νέο εμπορικό πάρκο της Trade Estates (pics)

Olympus: Άλλαξε χέρια μετά από «καριέρα» – θρίλερ στους πλειστηριασμούς (pics)