Της Στεφανίας Σούκη

Χαμηλότερο τίμημα, με σχετικό αίτημα αδείας προέγκρισης που έχει υποβάλει προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ζητεί η Alpha Bank για το πολύπαθο Athens Ledra της λεωφόρου Συγγρού, θέτοντας τώρα τον πήχη στα 36,5 εκατ. ευρώ, έναντι των 47,8 εκατ. ευρώ, που ζητούσε στους προηγούμενους πλειστηριασμούς.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εφόσον οριστικοποιηθεί η σχετική απόφαση, θα οριστεί και η ημερομηνία για τη διενέργεια νέου πλειστηριασμού, δεδομένου ότι οι προηγούμενες απόπειρες στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας μέσα στο 2016 δεν είχαν τελεσφορήσει, λόγω και της έλλειψης ενδιαφερομένων επενδυτών σε αυτά τα επίπεδα τιμήματος.

Η εξέλιξη αυτή, έρχεται ενώ έχουν διαψευστεί οι προσδοκίες για την εξεύρεση επενδυτή εκτός των διαδικασιών του πλειστηριασμού, όπως τουλάχιστον είχαν αφήσει να εννοηθεί εκπρόσωποι της πλευράς των ιδιοκτητών, ήτοι του ομίλου Παρασκευαϊδη. Οι τελευταίοι είχαν ενημερώσει τις εμπλεκόμενες πλευρές -εργαζομένους και πιστωτές- ότι είχαν έλθει σε αρχική συμφωνία με ενδιαφερομένους αγοραστές, εν προκειμένω Κινέζους επενδυτές, από τους οποίους μάλιστα ανέμεναν και την προκαταβολή του τιμήματος πριν το τέλος Δεκεμβρίου, κίνηση ωστόσο η οποία ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.

Τώρα και με δεδομένο το ενδιαφέρον επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό αφού ο τουρισμός της Αθήνας εξακολουθεί να κινείται ανοδικά με περαιτέρω θετικές προοπτικές από την στιγμή που ο προορισμός εντάσσεται και σε «πακέτα Σαββατοκύριακου» μεγάλων tour operators του εξωτερικού, η Alpha Bank αναλαμβάνει εκ νέου πρωτοβουλία, ώστε να χαμηλώσει η τιμή της πρώτης προσφοράς και να βρεθεί αγοραστής.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στον πλειστηριασμό του περασμένου καλοκαιριού, τον Ιούλιο του 2016, ο οποίος είχε καταλήξει χωρίς αποτέλεσμα, είχαν εμφανιστεί εκπρόσωποι επενδυτών εκδηλώνοντας ωστόσο ενδιαφέρον για ένα τίμημα όχι υψηλότερο των 38 εκατ. ευρώ. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ίδιοι επενδυτές παραμένουν ενεργοί, ενώ την «πόρτα» της Alpha, ως βασικής πιστώτριας τράπεζας, έχουν χτυπήσει και άλλοι παίκτες από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό που θέλουν να μπουν για πρώτη φορά στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας.

Στα ονόματα των ενδιαφερόμενων που έχουν ακουστεί κατά καιρούς είναι και αυτά των ομίλων Διβάνη, Λασκαρίδη αλλά και της ξενοδοχειακής αλυσίδας Mövenpick Hotels & Resorts, η οποία θέλει να εισέλθει στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας, μέσω συμβολαίου διαχείρισης. Έτερες πληροφορίες περί ενδιαφέροντος από πλευράς του ομογενούς επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, στο γενικότερο πλαίσιο της «καθόδου» του στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας, έχουν διαψευστεί από πλευράς εκπροσώπων του ίδιου του ομίλου. Σημειωτέον ότι πέραν του προσφερόμενου τιμήματος, ο επενδυτής θα πρέπει να προχωρήσει και σε εργασίες ανακαίνισης, το ύψος των οποίων τοποθετείται, με βάση τις εκτιμήσεις, στα πέριξ των 10 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είχε προσδιοριστεί ως ελάχιστο αναγκαίο για την ανακαίνιση από την προηγούμενη διαχειρίστρια του ξενοδοχείου, τον όμιλο της Marriott, η οποία είχε αποχωρήσει, μετά από 30 χρόνια, από το ξενοδοχείο στο τέλος του 2013, λόγω αδυναμίας να καταλήξει εκ νέου σε συμφωνία με τον όμιλο Παρασκευαϊδη.

Χθες πάντως, το Athens Ledra, το οποίο διέκοψε τη λειτουργία του αιφνιδίως στα τέλη Μαϊου του 2016 λόγω ακριβώς των οικονομικών δυσχερειών και των συσσωρευμένων οφειλών από πλευράς της ιδιοκτήτριας εταιρείας ΑΣΤΥ Α.Ε., βρέθηκε για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο, με τα συμβολικά οδοφράγματα που έστησαν οι πρώην εργαζόμενοί στο ξενοδοχείο, ζητώντας τα δεδουλευμένα τους.