Την επιστροφή των ελληνικών ομολόγων στους κορυφαίους διεθνείς δείκτες εξαίρουν τα διεθνή ΜΜΕ, ανάμεσά του και το Bloomberg, μετά την ανάκτηση από την Ελλάδα της επενδυτικής βαθμίδας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Fitch.

«Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch διευρύνει την αγορά ομολόγων της χώρας», αναφέρει στον τίτλο του το Bloomberg.

«Η Fitch Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα, ανοίγοντας στα ομόλογα της χώρας την πόρτα μιας δεξαμενής επενδύσεων πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία χορήγησε στην Ελλάδα αξιολόγηση BBB- με σταθερή προοπτική την Παρασκευή, απηχώντας την απόφαση της S&P Global Ratings να αναβαθμίσει την Ελλάδα στα τέλη Οκτωβρίου μετά από 13 χρόνια που είχε αξιολόγηση “junk”.

«Η Fitch αναμένει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης/ΑΕΠ θα παραμείνει σε απότομη πτωτική τάση, χάρη στη σταθερή ονομαστική ανάπτυξη, την υπερεκτέλεση του προϋπολογισμού και την ευνοϊκή δομή εξυπηρέτησης του χρέους», ανέφερε η Fitch. Οι κίνδυνοι πολιτικής έχουν εκτονωθεί μετά τη σαφή νίκη της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές στα τέλη Ιουνίου, ανέφερε επίσης.

Η κίνηση της Fitch ανοίγει το δρόμο για την επανεισδοχή των ελληνικών ομολόγων σε ορισμένους δείκτες ομολόγων επενδυτικού μόνον βαθμού που διαχειρίζονται εταιρείες όπως οι Bloomberg, ο FTSE, η IHS Markit και η JPMorgan Chase. Συνήθως απαιτούνται τουλάχιστον δύο βαθμολογίες BBB ή ισοδύναμες από τις τρεις μεγάλες εταιρείες για να συμμετέχει μια χώρα σε τέτοιους δείκτες», μεταδίδει το πρακτορείο.

Οι δείκτες αναφοράς ακολουθούνται από πολυάριθμες παθητικές επενδυτικές στρατηγικές και τα ενεργά κεφάλαια που προορίζονται για ομόλογα κορυφαίας ποιότητας έχουν συχνά παρόμοιες απαιτήσεις.

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου, το ελληνικό 10ετές ομόλογο ξεπερνά την απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού από τον Μάιο, ενώ το spread έναντι του ισπανικού είναι περίπου 20 μονάδες βάσης.

«Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί 2,4% φέτος και η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 2,9% το επόμενο έτος, ξεπερνώντας τις περισσότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο δείκτης χρέους φαίνεται να υποχωρεί στο 152,3% του ΑΕΠ το 2024 από το 206% το 2020» επισημαίνει το Bloomberg.

Η Αθήνα έχει επίσης δεσμευτεί να αυξήσει περαιτέρω το πρωτογενές της πλεόνασμα στο 2,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2024 από 1,1% φέτος.

Και συμπληρώνει: «Μετά την ηχηρή εκλογική νίκη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιούνιο, Η Ελλάδα είχε ήδη απομακρυνθεί από την κατηγορία “junk” από την Ιαπωνική Rating and Investment Information Inc., τη γερμανική Scope Ratings και την καναδική DBRS Morningstar. Ένα πρόσθετο σημάδι ότι η χώρα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα…».

«Η επίμονη και σημαντική μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης/ΑΕΠ, που οφείλεται για παράδειγμα στη δημοσιονομική εξυγίανση μεσοπρόθεσμα», θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω ενημερώσεις, τόνισε η Fitch.

Διαβάστε ακόμη 

Η επόμενη μέρα μετά τον Fitch: Aναβαθμίσεις «με το Α μπροστά» βάζει στόχο τώρα η Αθήνα  

Τα πιο ακριβά γιοτ στον κόσμο – Γιατί κοστίζουν τόσο πολύ (pics + vids)

ΑΑΔΕ: «Έρευνα διαβίωσης» και για μισθωτούς-συνταξιούχους που «τσιμπά» η εφορία (pics) 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ