«Πιστεύουμε ότι η κατάσταση και τα πράγματα θα χειροτερέψουν και αναμένουμε ότι η ενεργειακή κρίση θα βυθίσει την Eυρωζώνη σε ύφεση τα επόμενα τρίμηνα, προτού οι συνθήκες βελτιωθούν», εκτιμά η Capital Economics. Αυτό όμως είναι απίθανο να σταματήσει την ΕΚΤ από την πορεία της για αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για αρκετό καιρό. Η εβδομάδα που πέρασε έφερε επίσης περισσότερες ενδείξεις ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές, επιβεβαιώνοντας ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού αυξήθηκε σε υψηλό ρεκόρ του 4,3% τον Αύγουστο και την κατανομή να δείχνει ότι οι αυξήσεις του πληθωρισμού είχαν ευρεία βάση.

«Ομολογουμένως, το ωριαίο μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε σε όρους τριμήνου σε σχέση με το β΄ τρίμηνο. Όμως, εμείς δεν θα το θεωρούσαμε αυτό απόδειξη ότι η αδύναμη οικονομία αποδυναμώνει τις μισθολογικές πιέσεις. Η πτώση προήλθε από τις μειώσεις στη Γερμανία, οι οποίες πιθανόν αντανακλούν εν μέρει ότι η αύξηση των μισθών εκεί ενισχύθηκε από τις εφάπαξ πληρωμές το α’ τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, στην Ευρωζώνη η αύξηση του ωριαίου μισθολογικού κόστους εξακολουθούσε να είναι υψηλότερη από το συμβατό επίπεδο με τον πληθωρισμό που ανταποκρίνεται στο στόχο του 2% της ΕΚΤ», εξηγεί το βρετανικό think tank.

Οι επενδυτές φαίνεται να συμφωνούν ότι περισσότερη σύσφιξη είναι καθοδόν

Καθώς τα άσχημα νέα για την οικονομία έχουν συσσωρευτεί τις τελευταίες εβδομάδες, οι προσδοκίες για τα επιτόκια και τα ομόλογα οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Ενώ υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα από ό,τι συνήθως σχετικά με προσδοκίες των επενδυτών για τα επιτόκια, οι αγορές φαίνεται τώρα να προεξοφλούν μια κορύφωση του επιτοκίου περίπου στο 2,7%, από 2,3% στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Η δική μας τρέχουσα πρόβλεψή μας είναι ότι το επιτόκιο θα κορυφωθεί στο 2%, αλλά δεδομένης της ισχύος του υποκείμενου πληθωρισμού και του συνεχιζόμενου αυστηρού τόνου της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας συνεδρίασής της, θεωρούμε ότι οι κίνδυνοι σε αυτή την πρόβλεψη είναι ανοδικοί», εξηγεί η CE.

Η αποτυχία του ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου δεν αποτελεί καταστροφή

Κατά τα άλλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν ανακοίνωσε ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, όταν παρουσίασε τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακή κρίση στην ομιλία της. Αυτό δεν είναι απαραίτητα καταστροφή, καθώς το ανώτατο όριο θα μπορούσε να έχει παρεμποδίσει τις προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης, καθώς και να περιπλέξει την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Εάν συμφωνηθεί από τους υπουργούς ενέργειας αργότερα αυτό το μήνα, τα μέτρα που ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν:

– υποχρεωτική μείωση κατά 5% της ζήτησης αιχμής ηλεκτρικής ενέργειας

– φόρους στα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για για τη χρηματοδότηση της στήριξης των καταναλωτών

– μεγαλύτερα περιθώρια για τα κράτη να περιορίζουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας

θα μειώσουν το πλήγμα στην κατανάλωση και τα δημόσια οικονομικά από την ενεργειακή κρίση. Αλλά δεν θα είναι αρκετά για να αποτρέψουν μια ύφεση ή να αντισταθμίσουν πλήρως την ανοδική πίεση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων από την κρίση.

«Τέλος, με τις ιταλικές βουλευτικές εκλογές μόλις δύο εβδομάδες μακριά, πιστεύουμε ότι οι πιθανοί νικητές θα θελήσουν να αποφύγουν τη σύγκρουση με τις ΕΕ για τη δημοσιονομική πολιτική. Τούτου λεχθέντος, υπάρχει ο κίνδυνος ο συνασπισμός να αποτύχει να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με το πρόγραμμα Next Generation EU εγκαίρως, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει στην Ιταλία να χάσει κάποια κονδύλια της ΕΕ και να χάσει την επιλεξιμότητά της στο μέσο προστασίας της μετάδοσης της ΕΚΤ (TPI)», καταλήγει η Capital Economics.

Διαβάστε ακόμη

Πρώτη κατοικία: Πώς θα γλιτώσετε το σπίτι σας από τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό

ΟΤΕ: Ξεκινά το «payzy by COSMOTE» – Υπηρεσίες πληρωμών μέσω κινητού

Το φρέσκο γκάλοπ, το φύγε ‘συ – έλα ‘συ στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ και στην ΑΒ και το cicerone της Lamda