H Credit Suisse σε ανάλυσή της για τις μικρές οικονομίες, η οποία περιλαμβάνει και τη χώρα μας, αναλύει τις δυνάμεις και τις αδυναμίες των μικρών οικονομιών μέσω δύο δεικτών. Ο πρώτος αφορά την οικονομική ευπάθεια (EVI – Economic Vulnerability Indicator) και ο έτερος την οικονομική ανθεκτικότητα (ERI – Economic Resilience Indicator). Ο πρώτος δείκτης μετρά την έκθεση μιας οικονομίας σε διάφορα σοκ, ενώ ο δεύτερος αξιολογεί την οικονομική ευρωστία της χώρας για την αντιμετώπιση των παραπάνω σοκ αλλά και την ετοιμότητα προσαρμογής στις οικονομικές συνθήκες.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα καλά διαφοροποιημένο εμπορικό δίκτυο, με Γερμανία και Ιταλία να είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι, ο καθένας από τους οποίους αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του συνολικού εμπορίου. Επιπλέον, η χώρα έχει αναπτύξει ισχυρές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, γεγονός που έχει διαφοροποιήσει το εμπορικό της χαρτοφυλάκιο γεωγραφικά.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, αυτές οι εμπορικές σχέσεις έχουν επίσης εκθέσει την οικονομία της σε πιθανούς γεωπολιτικούς κινδύνους. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο λόγος πίσω από σημαντική συγκέντρωση των εξαγωγών και εισαγωγών της Ελλάδας έγκειται στη συγκέντρωση των προϊόντων της. Όταν πρόκειται για εμπορικές υπηρεσίες, η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και τις μεταφορές, δύο τομείς που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία.

Το 2019, η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας αποτέλεσε το σχεδόν το 28% της συνολικής απασχόλησης στην επιχειρηματική της οικονομία (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού τομέα). Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.

Η ναυτιλία είναι μια άλλος ένας τομέας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, με το εμπορικό ναυτικό της χώρας να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και να αντιπροσωπεύει το 18% της χωρητικότητας του παγκόσμιου στόλου. Αυτό έχει συμβάλει στην εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές ενέργειας, ιδίως πετρελαίου. Η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλότερη πάνω από μέση έκθεση σε κινδύνους για την υγεία στο δείγμα της Credit Suisse.

O δείκτης οικονομικής ανθεκτικότητας (ERI) στην ελληνική οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις δύο κύριες τομείς, τον τουρισμό και τη ναυτιλία, γεγονός που έχει οδηγήσει σε έλλειψη οικονομικής διαφοροποίησης. Ωστόσο, ο πρωταρχικός τομέας πρόκλησης της χώρας όσον αφορά την ανθεκτικότητα έγκειται στη δημοσιονομική της κατάσταση.

Ο λόγος του χρέους της προς το ΑΕΠ είναι ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο, αφήνοντας στην κυβέρνηση περιορισμένα περιθώρια για επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως οι κοινωνικές πολιτικές και οι υποδομές. Η έλλειψη χρηματοδότησης στην εκπαίδευση, σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες επαγγελματικές προοπτικές στην αγορά εργασίας είχε ως αποτέλεσμα υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων και χαμηλή βαθμολογία στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την υγεία.

Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει επιδόσεις κάτω από το μέσο όρο και στους έντεκα επιμέρους δείκτες της του ERI, καθιστώντας τη χώρα ακόμη πιο εκτεθειμένη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς.

Παρά τις προκλήσεις, υπήρξαν ορισμένες θετικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια. Η τρέχουσα κυβέρνηση έχει μειώσει τους εταιρικούς φόρους, έχει αυξήσει συντάξεις και αύξησε τον κατώτατο μισθό.  Επιπλέον, κατάφερε να μειώσει τον εξαιρετικά υψηλό αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, καταλήγει η Credit Suisse.

Διαβάστε ακόμη:

Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Πάνω από 200.000 οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι

Dentist pass: ‘Ανοιξε η πλατφόρμα για όλα τα παιδιά 6 έως 12 ετών – Πώς θα κάνετε αίτηση (vid)

Μοσχοφίλερο: Δέκα λευκά διαμάντια από 8-15 ευρώ που μυρίζουν καλοκαίρι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ