Της Μαριάννας Τζάννε

Με όπλο την καθαρή κερδοφορία που φέτος αναμένεται να φτάσει τα 95 εκατ. ευρώ και θα είναι 2,5 φορές πάνω από πέρυσι και τα μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα που φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ προσέρχεται στην τελική ευθεία της ιδιωτικοποίησης ο ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο επενδυτικά σχήματα που διεκδικούν την εταιρεία (η κοινοπραξία των εταιριών SnamS. p.Α., Enagás Internacional S.L.U., Fluxys S.A. και Ν.V. Nederlandse Gasunie και η Regasificadoradel Noroeste S.A) έχουν ζητήσει μικρή παράταση του χρονοδιαγράμματος για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών αρχές του νέου έτους.

Το αίτημα εξετάζεται από το ΤΑΙΠΕΔ καθώς το αρχικό πλάνο προέβλεπε κατάθεση προσφορών στις 22 Δεκεμβρίου.

Στελέχη των δύο επενδυτικών σχημάτων επισκέφτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα την εταιρεία και σκάναραν με λεπτομέρεια όλα τα στοιχεία, εστιάζοντας κυρίως στα οικονομικά μεγέθη και την στρατηγική επέκτασης εκτός Ελλάδας. Τις πολύωρες συναντήσεις απασχόλησαν επίσης τα εργασιακά, η αναδιοργάνωση αλλά και οι μη ρυθμιζόμενες υπηρεσίες από την ΡΑΕ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας κ. Σωτήρη Νίκα, εκπρόσωποι των δύο επενδυτικών σχημάτων ξεναγήθηκαν και στον κορμό των υποδομών της εταιρείας στη Ρεβυθούσα εκεί που βρίσκεται η πύλη εισόδου του φυσικού στην χώρα μας.

Η εξαιρετική πορεία του Εθνικού Διαχειριστή φέτος σε συνδυασμό με τα εν εξελίξει project, καλλιεργούν το έδαφος για αντικειμενικά υψηλό τίμημα. Όπως αναφέρει η διοίκηση, η εταιρεία διανύει μια πολύ θετική συγκυρία λόγω της μεγάλης ζήτησης για φυσικό αέριο που φέτος εμφανίζει αύξηση 50% σε σχέση με το 2015. Ωστόσο ο κ. Νίκας εξέφρασε επιφυλάξεις για το τελικό τίμημα που απέδωσε στον περιορισμένο ανταγωνισμό υποψηφίων. Τόνισε όμως ότι το κλειδί κρατούν οι πωλητές -τα ΕΛΠΕ και το ΤΑΙΠΕΔ- οι οποίοι όπως έχουν δηλώσει, δεν θα διαθέσουν το 66% του ΔΕΣΦΑ με τίμημα κατώτερο των 400 εκ ευρώ που ήταν η προσφορά στον τελευταίο διαγωνισμό από την Socar.

Παρουσιάζοντας την Τρίτη τις εγκαταστάσεις και τα έργα αναβάθμισης των υποδομών του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα σε δημοσιογράφους, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι τα τρία έργα αναβάθμισης της Ρεβυθούσας θα παραδοθούν τον Σεπτέμβριο του 2018. Το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε 151 εκ. ευρώ από τα οποία έως σήμερα έχει κατασκευαστεί ποσοστό 61%. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται η τρίτη δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου χωρητικότητας 95.000 κυβικών, η αναβάθμιση του λιμένα ώστε να φιλοξενεί τα μεγαλύτερα πλοία στον κόσμο (χωρητικότητας 260.000 κυβικών) και τα έργα εξοπλισμού για την αύξηση της αεριοποίησης. Τα έργα εμφανίζουν μια χρονική υστέρηση, εξέλιξη που στελέχη του αναδόχου αποδίδουν στην πολυπλοκότητα του έργου και στις μελέτες.

Σημειώνεται ότι με βάση την προκήρυξη οι εγκαταστάσεις όφειλαν να παραδοθούν το 2016.

Στα μειονεκτήματα της υποδομής στην Ρεβυθούσα είναι η απουσία υπόγειας αποθήκης. Όπως αναφέρθηκε, η αποθήκη της Καβάλας που ο ΔΕΣΦΑ διεκδικούσε δεν έχει αξιοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Λόγω της περσινής ενεργειακής κρίσης, το σχέδιο εκμετάλλευσης της περιοχής έχει επανέλθει. Έχει μάλιστα συσταθεί αρμόδια Επιτροπή στο ΥΠΕΝ με την συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ για να μελετήσει τα κόστη αλλά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου.

Σε ότι αφορά τα διεθνή έργα, η εταιρεία σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της, προβλέπεται να έχει οριστικοποιήσει το πλαίσιο της συμφωνίας με τον TAP μέχρι τα τέλη του χρόνου. Τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών καθώς ο ΔΕΣΦΑ θα αναλάβει την συντήρηση και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει στην Ευρώπη το Αζέρικο αέριο. Ο ΔΕΣΦΑ φιγουράρει επίσης στην short list για την λειτουργία και συντήρηση του terminal της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας του Κουβέιτ ενώ τελεί εν αναμονή της έγκρισης της ΡΑΕ σχετικά με την πρόταση για αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.

Ο αγωγός προβλέπεται να ξεκινά από την Νέα Μεσήμβρια και θα καταλήγει στη FYROM, προσφέροντας απευθείας πρόσβαση σε προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG για το κράτος των Σκοπίων από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. Ανάλογη πρόταση έχει υποβάλλει στην ΡΑΕ και εταιρεία Ρωσικών συμφερόντων.