Οικονομία

ΔΝΤ: Απαιτείται συντονισμένη δράση για τον περιορισμό του αυξανόμενου αριθμού ευάλωτων κρατών

  • newsroom


Η υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθηθούν οι ευάλωτες χώρες και να αντιστραφεί η αυξανόμενη απόκλιση - Το ΔΝΤ παρείχε 7,5 δισ. δολάρια για να υποστηρίξει τα ευάλωτα κράτη

Απαιτείται η ανάληψη συντονισμένης δράσης για τον περιορισμό του αυξανόμενου αριθμού ευάλωτων κρατών, δήλωσε χθες, Δευτέρα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σημείωσε απευθυνόμενη σε επιτροπή στις φθινοπωρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι η πανδημία της COVID-19 επιδείνωσε τα προβλήματα σε κράτη τα οποία ήταν ήδη πιο ευάλωτα σε προβλήματα, όπως η ακραία φτώχεια, οι ξηρασίες, οι αυξανόμενες τιμές τροφίμων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόλεμος.

“Οφείλουμε να έχουμε την ταπεινότητα να αναγνωρίσουμε ότι το σύμπαν των ευάλωτων κρατών διευρύνεται και αν δεν δεσμευτούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, δεν θα περιορίσουμε, ούτε θα αντιστρέψουμε αυτήν την τάση”, σημείωσε.

Οι οικονομικές τάσεις αποκλίνουν για τις προηγμένες οικονομίες και όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά το χάσμα είναι πολύ μεγαλύτερο για τα κράτη που είναι ευάλωτα και πλήττονται από συγκρούσεις, τα οποία είδαν το πραγματικό τους κατά κεφαλήν ΑΕΠ να μειώνεται κατά 6,6% το 2020, υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Οι χώρες αυτές είδαν επίσης μια μεγαλύτερη αύξηση στο δημόσιο χρέος και αναμένεται να αντιμετωπίσουν περισσότερες πληθωριστικές πιέσεις, αλλά δυσκολεύονται να αυξήσουν τα έσοδα.

Η υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθηθούν οι ευάλωτες χώρες και να αντιστραφεί η αυξανόμενη απόκλιση, τόνισε η Γκεοργκίεβα, επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ παρείχε 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τα ευάλωτα κράτη.

Η πρόσφατη κατανομή από το ΔΝΤ 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα περιελάμβανε 16,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια γι’αυτές τις χώρες, κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

Τράπεζες: Δείκτη NPE 7,3% ανακοινώνει η Eurobank – Η ΕΤΕ «κλείνει» το Frontier

ΡΑΕ: Στενό μαρκάρισμα στους προμηθευτές ενέργειας για να αποφύγει συστημικό κίνδυνο στην αγορά

MyData: Ποιοι και πώς πρέπει να εκδίδουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τα τιμολόγια εσόδων από 1η Νοεμβρίου