Οικονομία

e-katanalotis: Σε πραγματικό χρόνο οι τιμές στα super market

  • Στέλιος Μορφίδης


Με τη νέα εφαρμογή θα μπορούν εύκολα καταναλωτές και φορείς να παρατηρούν τη διαχρονική εξέλιξη της τιμής βασικών αγαθών

Τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα με την οποία καταναλωτές και θεσμικοί φορείς της αγοράς θα μπορούν να ενημερώνονται για τις τιμές βασικών αγαθών στα super markets παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η πλατφόρμα «e-katanalotis», που θα αντικαθιστά το παρατηρητήριο τιμών (e-prices), θα λειτουργεί και μέσω εφαρμογής για smartphone ώστε πολύ εύκολα κάποιος να μπορεί να εντοπίζει που πωλείται φθηνότερα το ίδιο προϊόν.

Τα αποκαλυπτήρια έκαναν ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μαζί με την διοίκηση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας (ΟΚΑΑ) στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη.

Σύμφωνα με τον υπουργό η νέα εφαρμογή,  αποτελεί ένα σύγχρονο, εύχρηστο, διαλειτουργικό  ψηφιακό μέσο, με το οποίο οι καταναλωτές και οι θεσμικοί φορείς της αγοράς θα μπορούν να παρατηρούν την διαχρονική εξέλιξη της μέσης τιμής των βασικών αγαθών όπως αυτή διαμορφώνεται στα super markets.

Πρόκειται στην ουσία για μια ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία θα αναρτώνται απ’ τους λιανέμπορους καθημερινά οι τιμές λιανικής αγαθών και καυσίμων. Η αρχή θα γίνει με το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς. Στη συνέχεια η λίστα θα εμπλουτίζεται με περισσότερα προϊόντα. Η πλατφόρμα θα ταξινομεί τα προϊόντα και τις τιμές.

Έτσι, οι χρήστες της πλατφόρμας, που θα λειτουργεί και με τη μορφή εφαρμογής στα smartphones, θα μπορούν να διαμορφώνουν το καλάθι με τα αγαθά της προτίμησής τους προκειμένου να συγκρίνουν το τελικό κόστος ώστε να επιλέγουν το κατάστημα που τους συμφέρει στην περιοχή τους καθώς και να λαμβάνουν ενημερώσεις για συμφέρουσες αγορές.

«Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι διότι φτιάξαμε σε ελάχιστο χρόνο ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός κ. Αδ. Γεωργιάδης υπογραμμίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά δίνοντας πολλές δυνατότητες στους καταναλωτές.

Τόσο ο υφυπ. Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης όσο και ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Π. Σταμπουλίδης στάθηκαν στις δυνατότητες που πλέον η εφαρμογή δίδει στους καταναλωτές επικροτώντας και την απόφαση των εταιρειών λιανικής να συνεργαστούν σε αυτό. «Η εφαρμογή σηματοδοτεί μία νέα σχέση των επιχειρήσεων με τους καταναλωτές αλλά και τις Αρχές εξασφαλίζοντας την διαφάνεια αναφορικά με τις τιμές στην αγορά. Είναι κάτι που και οι ίδιες οι εταιρείες θα βγουν κερδισμένες απ’ αυτό», σημείωσε ο κ. Σταμπουλίδης.

Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιείται από σήμερα κιόλας σε android συσκευές ενώ από εβδομάδα θα είναι διαθέσιμη και σε IOS. 

Μέσω αυτής οι καταναλωτές θα έχουν επίσης την δυνατότητα αφενός να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και αφετέρου να επικοινωνούν με το 1520 και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.