Χιλιάδες οφειλέτες του ΕΦΚΑ έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν και παράλληλα να αποπληρώνουν τις οφειλές τους. Ειδικότερα, με τις διατάξεις που θεσπίστηκαν οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν κανονικά την σύνταξή τους αποπληρώνοντας παράλληλα τις οφειλές τους.

Μάλιστα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα εξέδωσαν διευκρινιστική εγκύκλιο και σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» τρέχει η εφαρμογή για τον έλεγχο των απαιτούμενων, ασφαλιστικών προϋποθέσεων, ώστε όταν και οι τράπεζες είναι έτοιμες για τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων, να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων.

Ποσά από 333 ευρώ και άνω θα παρακρατεί ο ΕΦΚΑ σε όσους συνταξιούχους έχουν οφειλές άνω των 20.000 και έως 30.000 ευρώ. Εκτιμάται σύμφωνα με την «Κ» ότι εντός του Αυγούστου θα εκδοθούν οι πρώτες συντάξεις ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων ή και αγροτών που έχουν συγκεκριμένες οφειλές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι εν δυνάμει συνταξιούχοι με οφειλές έως 30.000 ευρώ που πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος είναι περίπου 50.000, ενώ οι πρώτες συντάξεις θα εκδοθούν 20 ημέρες από το πράσινο φως που θα ανάψουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, οι ενδιαφερόμενοι που θα υποβάλλουν ή έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης θα πρέπει να προσέξουν, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να τεθούν εκτός διαδικασίας. Σημειώνεται ότι ο νέος νόμος αφορά και αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της ρύθμισης, έως 20 Δεκεμβρίου 2023 κι εκκρεμούν, σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η υποβολή νέας αίτησης εκ μέρους του ασφαλισμένου.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: «Πάρτι» με τα call center στην αγορά ηλεκτρισμού

Μεγάλου: «Η Τράπεζα Πειραιώς είναι μία από τις πιο αποδοτικές τράπεζες στην Ευρώπη»

Αστέρας Βουλιαγμένης: Nέα εταιρεία από την Apollo Investment – Ο σκοπός

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ