Πιθανές ενδιάμεσες λύσεις για την ανακούφιση των εν αναμονή συνταξιούχων αναζητά το υπουργείο Εργασίας, ενώ δέχεται εισηγήσεις για τους βέλτιστους χειρισμούς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη λύση για τις 300.000 και πλέον εκκρεμείς συντάξεις.

Ετσι, στο τραπέζι έχουν πέσει εισηγήσεις και προτάσεις ώστε να εξεταστούν οι δυνατότητες διεύρυνσης των δικαιούχων προσωρινής σύνταξης, που σήμερα δίνεται σε ελάχιστους εν αναμονή συνταξιούχους, περίπου στο 20%. Είναι χαρακτηριστικό πως προσωρινή σύνταξη λαμβάνουν, περιμένοντας την οριστική κύρια σύνταξη, περίπου 40.000 εν αναμονή συνταξιούχοι, όταν εκκρεμούν περί τις 150.000 με 170.000 κύριες συντάξεις.

Οι περισσότεροι δικαιούχοι σήμερα προσωρινών συντάξεων είναι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ από τον ιδιωτικό τομέα μόνο 1 στους 3 λαμβάνει προσωρινή. Για παράδειγμα, προσωρινή σύνταξη δεν λαμβάνουν σήμερα όσοι:

  • χρειάζεται να αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια ασφάλισης
  • έχουν οφειλές
  • έχουν διαδοχική ασφάλιση, έχουν δηλαδή χρόνο σε πάνω από ένα Ταμείο – π.χ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ
  • προέρχονται από τον πρ. ΟΓΑ

Όπως αναφέρουν στελέχη των Ταμείων, στις περιπτώσεις – για παράδειγμα – της διαδοχικής ασφάλισης που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο υπολογισμού του ποσού της προσωρινής μόνο με τον χρόνο του βασικού φορέα ασφάλισης, εκεί δηλαδή που εντοπίζονται τα περισσότερα χρόνια.

Όπως εξηγούν ειδικοί, σήμερα για να γίνει δεκτό το αίτημα της προσωρινής πρέπει κατ’ αρχήν να απαντήσει ο προηγούμενος φορέας, δηλαδή ο προτελευταίος, για τον χρόνο που υπάρχει εκεί και μετά να υποβληθεί η αίτηση για προσωρινή, διαφορετικά θα απορριφθεί.

Στο ίδιο πλαίσιο, μια δεύτερη εισήγηση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να δίνεται εν είδει προσωρινής σύνταξης το ποσό της Εθνικής Σύνταξης που είναι σταθερό και συνιστά τη βάση της οριστικής σύνταξης για όλους. Υπενθυμίζεται πως η Εθνική Σύνταξη είναι 345 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης και 384 για 20ετία και άνω.

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να πληρούνται στο πρόσωπο του υποψήφιου συνταξιούχου τα δυο βασικά κριτήρια θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος: όριο ηλικίας και απαραίτητος χρόνος ασφάλισης.

Διαβάστε ακόμη:

Τζέιμς Γκόρμαν: Αυτός είναι ο αληθινός «λύκος» της Wall Street

Σούπερ μάρκετ – Καταστήματα: Το ωράριο λειτουργίας – Τι ισχύει για κομμωτήρια και συνεργεία