Οικονομία

Εκκρεμείς συντάξεις: Πώς «ξεκλειδώνουν» για οφειλέτες του ΕΦΚΑ

  • newsroom


Η εγκύκλιος διευκρινίζει παραθέτοντας παραδείγματα τι προβλέπεται σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει εντός της προθεσμίας το υπερβάλλον του ορίου ποσό και πότε απορρίπτεται η αίτηση

Ένα χρόνιο πρόβλημα που καθυστερεί την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών είναι οι οφειλές που έχουν προς τον ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι το όριο του επιτρεπομένου ποσού οφειλών ,προκειμένου να μην μπλοκαριστεί η σύνταξη είναι τα 20.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και στα 6.000 ευρώ για τους αγρότες.

Στην περίπτωση που η οφειλή είναι μεγαλύτερη των επιτρεπομένων ορίων, τότε ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να καταβάλει εφάπαξ το υπερβάλλον οφειλόμενο ποσό και να ενταχθεί σε ρύθμιση με δόσεις που θα παρακρατούνται από τη σύνταξή του.

Με χθεσινή του εγκύκλιο ο ΕΦΚΑ δίνει διευκρινίσεις για τον τρόπο προσδιορισμού και εξόφλησης των οφειλών προκειμένου να ξεμπλοκαριστούν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των οφειλετών ελεύθερων επαγγελματικών και αγροτών.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr