Οικονομία

Εκκρεμείς συντάξεις: Πότε πληρώνονται προκαταβολές και αναδρομικά οι δικαιούχοι

  • newsroom


Όσοι δικαιούχοι έκαναν την αίτησή τους μέχρι τις 31 Μαρτίου, θα λάβουν τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου 2021, την πρώτη μηνιαία προκαταβολή των 360 ή 384 ευρώ

Τη Μεγάλη Τετάρτη αναμένεται να λάβουν, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, την πρώτη μηνιαία προκαταβολή σύνταξης των 360 ή 384 ευρώ οι δικαιούχοι. Ενώ, την ίδια ημέρα πιθανότατα να λάβουν και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξης.

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται διεύρυνση των δικαιούχων που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, σύντμηση της διαδικασίας για την έκδοση συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση αλλά και απλοποίηση του υπολογισμού των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ.

Πιο αναλυτικά, η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας αναπροσαρμόζει τα κατώτατα όρια των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, έτσι ώστε να μπορούν να πάρουν σύνταξη περισσότεροι ασφαλισμένοι που βρίσκονται «εκτός» συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο, προβλέπεται η απλοποίηση του συστήματος περί διακανονισμού οφειλών προς τον ΕΦΚΑ.

Το επιτρεπτό όριο οφειλής προς τον ΕΦΚΑ προκειμένου να λάβει ο ασφαλισμένος σύνταξη ανέρχεται συνολικά σε 20.000 ευρώ για τον ΟΑΕΕ, σε 15.000 για τον ΕΤΑΑ και σε 4.000 ευρώ για τον ΟΓΑ.
Με την εν λόγω ρύθμιση το όριο για τους ασφαλισμένους αγρότες θα ανέλθει στα 6.000 ευρώ και για τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ (δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς) το όριο θα φτάσει τις 20.000 ευρώ, ενώ θα απλοποιηθούν και οι διαδικασίες επιμερισμού των οφειλών.
Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, οι οφειλές επιμερίζονται σε κεφάλαιο και προσαυξήσεις.
Με τη νέα διάταξη καταργείται η υφιστάμενη διάκριση, κάτι που απλοποιεί τις διαδικασίες και διευκολύνει και τους ασφαλισμένους. Παράλληλα με την ίδια τροπολογία θα επιτυγχάνεται άρση πολλών εξαιρέσεων στη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης έτσι ώστε να διασφαλίζεται το εισόδημα των συνταξιούχων μετά την έξοδό τους από τον εργασιακό βίο.
Με βάση το νομικό πλαίσιο δε μπορούν να λάβουν προσωρινή σύνταξη όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, δηλαδή η πλειοψηφία των ασφαλισμένων, όσοι έχουν οφειλές, οι αγρότες του ΟΓΑ, όσοι λαμβάνουν κομμάτι της σύνταξης από άλλα κράτη (Γερμανία, ΗΠΑ, Αυστραλία) και όσοι χρειάζεται να αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια ασφάλισης με αποτέλεσμα να μένει εκτός της απονομής ένας στους δύο ασφαλισμένους.
Με τη νέα διάταξη καταργούνται τα εμπόδια για τους εν αναμονή συνταξιούχους που εντάσσονται στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης, βρίσκονται σε εκκρεμότητα για την αναγνώριση πλασματικών ετών ή είναι ασφαλισμένοι του πρ. ΟΓΑ οι οποίοι στο εξής θα λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Ωστόσο θα συνεχίσουν να μη δικαιούνται την παροχή όσοι οφείλουν εισφορές στον ΕΦΚΑ, αλλά οι τροποποιήσεις που προωθούνται και σε αυτόν τον τομέα θα δώσουν σε περισσότερους το δικαίωμα χορήγησης προσωρινής σύνταξης.

Διαβάστε ακόμα:

Σχοινάς: Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν είναι για λίγους και προνομιούχους

Αυτοτελή φορολόγηση των αναδρομικών εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Jumbo: Αυξάνει την τιμή – στόχο στα €17,10 η Eurobank Equities

Απόρρητο Απόρρητο