Οικονομία

Εκκρεμείς συντάξεις: Πότε πληρώνονται προκαταβολές και αναδρομικά στους δικαιούχους (vid)

  • newsroom


Η Μεγάλη Τετάρτη είναι η επικρατέστερη ημερομηνία πληρωμής για την πρώτη μηνιαία προκαταβολή των 360 ή 384 ευρώ

Όσοι δικαιούχοι έκαναν την αίτησή τους μέχρι τις 31 Μαρτίου, θα λάβουν τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου 2021, την πρώτη μηνιαία προκαταβολή των 360 ή 384 ευρώ (ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος). Επίσης, θα καταβληθούν και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξης τους στους εν αναμονή συνταξιούχους. Παράλληλα σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία αναπροσαρμόζονται τα κατώτατα όρια των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, ώστε να μπορεί να λάβει σύνταξη μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων που τίθενται «εκτός» από το σύστημα. Έτσι, προβλέπεται η απλοποίηση του συστήματος περί διακανονισμού οφειλών προς τον ΕΦΚΑ.

Το επιτρεπτό όριο οφειλής προς τον ΕΦΚΑ προκειμένου να λάβει ο ασφαλισμένος σύνταξη ανέρχεται συνολικά σε 20.000 ευρώ για τον ΟΑΕΕ, σε 15.000 για τον ΕΤΑΑ και σε 4.000 ευρώ για τον ΟΓΑ. Σύμφωνα με τη νομοθετική παρέμβαση το όριο για τους ασφαλισμένους αγρότες θα ανέλθει στα 6.000 ευρώ και για τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους του πρ. ΕΤΑΑ (γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς) το όριο θα φτάσει τις 20.000 ευρώ, ενώ θα απλοποιηθούν και οι διαδικασίες επιμερισμού των οφειλών.

Σημειώνεται δε, ότι οι υποβολές αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για την χορήγηση προκαταβολής σύνταξης ήταν λιγότερες από τις αναμενόμενες. Αναλυτικά περίπου ένας στους τρεις εν αναμονή συνταξιούχους υπέβαλλαν αίτηση για προκαταβολή σύνταξης.

Μέσα σε 21 ημέρες υποβλήθηκαν 44.593 αιτήσεις. Από τις 41.366 οριστικοποιημένες αιτήσεις, οι 36.088 πέρασαν στο στάδιο της επεξεργασίας προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την προκαταβολή σύνταξης και τα αναδρομικά πριν από το Πάσχα. Όσον αφορά στις υπόλοιπες, 4.375 απορρίφθηκαν καθώς οι αιτούντες λάμβαναν ήδη σύνταξη, 648 αφορούσαν διεθνείς συντάξεις που δεν ήταν εξαρχής στο πεδίο της ρύθμισης, ενώ για άλλες 255 δεν υπήρχε απόφαση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του συστήματος Ατλας, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου εκκρεμούσαν 152.949 αιτήσεις συντάξεων.

Διαβάστε ακόμη:

Κυριάκος Φιλίππου: Από το γαλακτοπωλείο στην εξοχική Πατησίων, στη Fage International (pics)

Κλιμακωτή μείωση του προστίμου για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Πλειοψηφικό ποσοστό στη «Δωδώνη» αποκτά η CVC Capital Partners

Απόρρητο Απόρρητο