Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλεί το μείζον θέμα των «κόκκινων» δανείων,  στη σκιά των προειδοποιήσεων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη για τους κινδύνους που απορρέουν από ενδεχόμενη διαιώνιση της εκκρεμότητας των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων για τις τράπεζες – όπου έκανε λόγο για ενδεχόμενη ανάγκη μιας τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης – και συνολικότερα για την οικονομία. Αύριο Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα με τους τραπεζίτες, ώστε εντός της εβδομάδας το νέο σχέδιο να σταλεί στους «θεσμούς». 

Οι εμπλεκόμενοι στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων δεν κρύβουν ότι οι προειδοποιήσεις Δραγασάκη απευθύνονται κυρίως στο εσωτερικό της κυβέρνησης, και συγκεκριμένα σε πρόσωπα που αντιμετωπίζουν με καθαρά προεκλογική οπτική το όλο θέμα, χωρίς να νοιάζονται για τις δημοσιονομικές και οικονομικές συνέπειες μιας λύσης που θα οδηγεί ενδεχομένως σε απλή ανανέωση του νόμου Κατσέλη και σε τίποτε άλλο.

Γιάννης Δραγασάκης και Αλέκος Φλαμπουράρης εκπροσωπούν δύο γραμμές που φαίνεται να συγκρούονται για το θέμα.

Οι πληροφορίες που διακινούνται αναφέρουν ότι ο υπουργός Επικρατείας υπερασπίζεται την παράταση του νόμου Κατσέλη, διατηρώντας το επίπεδο προστασίας σχεδόν στο σύνολο των δανειοληπτών, όχι μόνο στεγαστικών δανείων, αλλά και εμπόρων και επιχειρηματιών που εγγυήθηκαν με την πρώτη κατοικία τους δάνεια που έλαβαν από τις τράπεζες για άλλους σκοπούς, αμιγώς επιχειρηματικούς. Όπερ σημαίνει ότι με αυτή τη γραμμή, στο νέο διάδοχο πλαίσιο δεν θα ενταχθούν μόνο στεγαστικά δάνεια, αλλά πιθανό είναι να μπουν και επιχειρηματικά στα οποία έχει προσημειωθεί πρώτη κατοικία.

Στο μεταξύ, την ώρα που τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται σε 85 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει το όριο προστασίας α’ κατοικίας να είναι στις 150.000 ευρώ, αλλά θεωρείται πολύ δύσκολο να το πετύχουν, αφού οι μεν τράπεζες φέρεται να αποδέχονται ένα όριο κοντά στις 100.000 ευρώ, ενώ οι δανειστές θέλουν το όριο αυτό να υποχωρήσει στις 70.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, τα νέα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας θα είναι μειωμένα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν ισχυρές ασφαλιστικές δικλίδες για την «έξωση» των στρατηγικών κακοπληρωτών από τις προστατευτικές διατάξεις.

Οι δανειολήπτες των οποίων η αξία της κατοικίας υπερβαίνει το όριο το οποίο τελικά θα επιλεγεί, δεν θα είναι προστατευμένοι και θα είναι εκτεθειμένοι σε πλειστηριασμό.

Το ισχύον πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη λήγει στις 28 Φεβρουαρίου,όπερ σημαίνει ότι το σχέδιο νόμου για το διάδοχο πλαίσιο θα πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο ως τα τέλη του μήνα, με βασική φυσικά προϋπόθεση να υπάρξει συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε να μπορέσει να κατατεθεί στη Βουλή  .

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, 5.043 έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα πλειστηριασμών με ημερομηνία διεξαγωγής έως το τέλος του 2019 και αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες, πολυτελείς βίλες, κινητά περιουσιακά στοιχεία και πλήθος διαμερισμάτων μεσαίας ή μικρής αξίας, δηλαδή κάτω των 100.000 ευρώ.