Οικονομία

Ελεγκτικό Συνέδριο: Συνταγματική η κατάργηση στα δώρα για τους συνταξιούχους του Δημοσίου

  • newsroom


Συνταγματική η περικοπή στα δώρα για 500.000 συνταξιούχους - Ποιες άλλες δύο αποφάσεις αναμένονται

Mε απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίθηκε συνταγματική η περικοπή-κατάργηση που υπέστησαν το 2013, τα δώρα στους συνταξιούχους του Δημοσίου Τομέα, που αφορούν περίπου 500.000 συνταξιούχους του Δημοσίου. Ωστόσο, το ίδιο ανώτατο δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματική την επιβολή Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) καθώς και τις περικοπές των κύριων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.

Δηλαδή οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων του δημοσίου περιορίζονται πλέον στο σκέλος των περικοπών που υπέστησαν οι κύριες συντάξεις, κατά τα μνημονιακά έτη και την εισφορά αλληλεγγύης. Υπενθυμίζεται ότι αναμένονται άλλες δύο αποφάσεις, μία του Συμβουλίου της Επικρατείας και μία ακόμη της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα κρίνει εάν είναι σύννομη η μη καταβολή στους συνταξιούχους των αναδρομικών από τις κρατήσεις σε δώρα και επιδόματα καθώς και στην επικουρική σύνταξη, του ιδιωτικού τομέα, κατά το επίμαχο 11μηνο (από 10-06-2015 έως 11-05-2016).

Επίσης, αναμένεται απόφαση του ΣτΕ για επικούρηση και δώρα στον ιδιωτικό τομέα για να κριθεί αν πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά ποσά για το 11μηνο ανάμεσα στον Ιούνιο 2015 και τον Μάιο του 2016.

Την ίδια ώρα οι θεσμοί ζητούν να εγγραφεί η δαπάνη για τις συντάξεις περιλαμβανομένων και των αναδρομικών στον προϋπολογισμό του 2022. Ήδη, έχουν εγγραφεί 724 εκατ. ευρώ, για τις ήδη γνωστές δικαστικές αποφάσεις χωρίς να υπάρχει εκτίμηση για το ποσό που θα χρειαστεί να επιστραφεί αν οι επόμενες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων δικαιώσουν τους συνταξιούχους.

Διαβάστε ακόμη:

Λύση στα ναυπηγεία της Ελευσίνας με την είσοδο της ιταλικής Fincantieri

Στο «μυαλό» της Αγγελικής Φράγκου – Οι επόμενες κινήσεις μετά τη δημιουργία της μεγαλύτερης εισηγμένης ναυτιλιακής

Το «μεγάλο κανόνι» χτύπησε σε Σύρο και Πειραιά – Έρχονται Μύκονος, Αττική και Θεσσαλονίκη