Την αναθεώρηση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων της προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η οικονομία του μπλοκ επιβραδύνεται και ενώ η νομισματική πολιτική παροχής κινήτρων εκτιμάται ότι πλησιάζει στα όριά της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται έγγραφο της φιλανδικής προεδρίας και αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι η περιοδική αξιολόγηση και αναθεώρηση είναι μια διαδικασία που προβλέπεται από τους κανόνες της ΕΕ, αλλά η επικείμενη ανναθεώρηση θα διεξαχθεί σε μια εποχή που πολλοί αμφισβητούν το σκεπτικό των δημοσιονομικών κανονισμών, γνωστών ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τα οποία επιβλήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες στο ξεκίνημα της ευρωπαϊκής κρίση χρέους την περίοδο 2010-2012.

“Ενώ οι αρχικοί κανόνες είχαν ως μοναδικό στόχο τη διασφάλιση υγιών και βιώσιμων δημόσιων οικονομικών, δίνεται αυξανόμενη έμφαση από ορισμένους στον ρόλο της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομική σταθεροποίηση”, αναφέρει το έγγραφο της φινλανδική προεδρία της ΕΕ που επικαλείται το Reuters.

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με το Reuters, θα αποτελέσει τον οδηγό της συζήτησης μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Ελσίνκι το Σάββατο σχετικά με τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων σύμφωνα και με την ημερήσια διάταξη της συνάντησης.

Η Φινλανδία, η οποία παραδοσιακά υποστηρίζει την άκαμπτη ερμηνεία του συμφώνου σταθερότητας, παραδέχεται στο έγγραφο ότι ο ρόλος της δημοσιονομικής πολιτικής της ευρωζώνης για τη στήριξη της οικονομίας θεωρείται όλο και κρίσιμος, καθώς, μεταξύ άλλων, η νομισματική πολιτική φαίνεται να εξαντλεί τα όρια της .

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο τα επί σειρά ετών αρνητικά επιτόκια και τα νομισματικά κίνητρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέκοψαν τους άμεσους κινδύνους για την επιβίωση της ευρωζώνης, αλλά δεν κατάφεραν να αυξήσουν επαρκώς τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στο Ευρωπαϊκό μπλοκ.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η Κομισιόν ως εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, υποχρεούται να επανεξετάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Στην πρώτη αναθεώρηση του 2014 είχε αποφεύγει να προτείνει αλλαγές, αλλά τότε οι συνθήκες ήταν διαφορετικές και οι κανόνες δεν είχαν δοκιμαστεί επαρκώς.

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι διαφορετικό τώρα, καθώς η Γερμανία, η παραδοσιακή οικονομική κινητήρια δύναμη του μπλοκ, βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης με αξιωματούχους του Βερολίνου να δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να παρέχουν (πολλά) χρήματα στην οικονομία για να αντιμετωπίστεί οποιαδήποτε σημαντική επιβράδυνση (Βλέπε τις σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σολτς, αλλά και την άμεση απάντηση της καγκελαρίου σε αυτές) .

Παράλληλα όπως μεταδίδει το CNBC η ανάθεση από την νέα επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λαίεν,  του οικονομικού χαρτοφυλάκιου στο πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλότι, ερμηνεύτηκε από ορισμένους αναλυτές ως ένα βήμα προς τη χαλάρωση των δημοσιονομικών πολιτικών. Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε τον ορισμό του θεωρούμενο ως ένθερμου υποστηρικτή του Συμφώνου Βάλντις Ντομπρόβσκις ως εκτελεστικού αντιπροέδρου παράλληλα με τα καθήκοντα του επιτρόπου αρμόδιου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.