Αυξημένο ποσό φόρου δείχνουν τα εκκαθαριστικά φόρου ακινήτων για το 2024. Παρά τις εκπτώσεις έως 10% και την κατά 100% απαλλαγή 1 εκατομμυρίου ιδιοκτητών ακινήτων, φέτος βεβαιώθηκε μεγαλύτερος φόρος από πέρυσι.

Με βάση τα 7.159.164 εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ, τα οποία που αναρτήθηκαν την Κυριακή το βράδυ, σε 6.167.304 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις βεβαιώθηκαν φόροι 2.286.700.139 ευρώ.

Για πρώτη φορά εφέτος, 215.171 φορολογούμενοι θα λάβουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για 298.210 εμπράγματα δικαιώματα σε ασφαλισμένες κατοικίες τους. Προκύπτει έτσι ότι χρήση του μέτρου της έκπτωσης έως 10% πέτυχαν να κάνουν 1 στους 29 ιδιοκτήτες.

Με τα δεδομένα αυτά, ο μέσος φόρος ΕΝΦΙΑ φέτος ανήλθε «κατά κεφαλήν» στα 370 ευρώ. Παρά τις νέες εκπτώσεις όμως, το ποσόν βεβαίωσης φόρων ήταν αυξημένο εν σχέσει με πέρυσι. Το 2023 βεβαιώθηκαν φόροι 2,269 δισ. ευρώ σε συνολικά 6.159.452 υπόχρεους.

Με μόλις 7.852 περισσότερους υπόχρεους πληρωμής (6.159.452 ήταν το 2023), ο «λογαριασμός» ανέβηκε κατά 18 εκατ. ευρώ εν σχέσει με πέρυσι (αναλογούν 2.265 ευρώ για κάθε επιπλέον ΑΦΜ), ενώ ο μέσος φόρος που είχε επιβληθεί πέρυσι ήταν 368 ευρώ.

Πληρώστε και γλιτώστε… συμψηφισμούς

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, όσοι δικαιούνται από πέρυσι επιστροφές φόρου και δεν τις έχουν ακόμα λάβει, θα έχουν διορία 10 ημερών για να εξοφλήσουν ολικώς τον ΕΝΦΙΑ του 2024, αν θέλουν να αποφύγουν τους συμψηφισμούς.

Αυτό αφορά όσες επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν «εκκρεμείς» επιστροφές φόρου από το 2023, εφόσον εξοφλήσουν τον φετινό φόρο ακινήτων έως 18/4 (για πληρωμή μέσω web banking) ή έως 19/4 για πληρωμή μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και του myAADEapp.

Από τις 19 Απριλίου και μετά, για όποια επιστροφή φόρου επίκειται να δοθεί, θα προηγηθεί συμψηφισμός με τυχόν οφειλές ΕΝΦΙΑ. Από τη στιγμή εκείνη και μετά, εάν το σύστημα συμψηφισμών βρει ότι έχουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις από ΕΝΦΙΑ, τότε θα χάνουν τη δυνατότητα άμεσης είσπραξης της επιστροφής.

Επισημαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στη διαδρομή: «Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ > Είσοδος στην εφαρμογή», επιλέγοντας ” Έτος 2024″.

Οι υπόχρεοι του ΕΝΦΙΑ έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο ακινήτων:

• Εφάπαξ ή

• Σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τα τέλη Απριλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2025, ή

• Σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, εντάσσοντας την οφειλή στην πάγια ρύθμιση.

Πρακτικά, από τον Απρίλιο του 2024 και μετά δεν θα υπάρχει μήνας που να μην καταβάλλεται δόση ΕΝΦΙΑ από τους υπόχρεους ιδιοκτήτες που δεν θα τον εξοφλήσουν εφάπαξ. Για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, μπορούν να επιλέξουν:

– Είτε μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στη διαδρομή: Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές) > Οφειλές εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή

– Είτε μέσω της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ για κινητές συσκευές myAADEapp, στην επιλογή: Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές) > Οφειλές, Πληρωμές > Πληρωμή μη ρυθμισμένων οφειλών > Επόμενο > Επιλογή Τρόπου Πληρωμής (Μέσω IRIS ή Με κάρτα) > Συγκεντρωτική εικόνα ατομικών ανοικτών εκτός ρύθμισης.

Διαβάστε ακόμη

Β’ Ακτή Βούλας: Τι περιλαμβάνουν τα έργα ανάπλασης στο παράκτιο μέτωπό της από το σχήμα ΤΕ.ΜΕΣ.- Intracom- Προκοπίου (pics)

Το προεκλογικό team του ΜΜ, ο «διπολικός» Ζαγόρ, η Nova και το CVC, υπογράφουν αύριο ΔΕΗ και Κωτσόβολος, τα deals στην Πληροφορική 

Koντόπουλος (ΕΧΑΕ): Η μετάταξη στις ώριμες αγορές, το «αγκάθι» της JP Morgan και ο νέος κανονισμός

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ