Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Έτσι θα πληρώσετε σε περισσότερες από 6 δόσεις

  • newsroom


Ποιες δύο επιλογές έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες από 6 δόσεις

Ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις. Και φέτος οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ έως τις 29 Οκτωβρίου 2021. Οι υπόλοιπες 4 θα πρέπει να καταβάλλονται σε τέλος κάθε μήνα δηλαδή στις 30/11/2021, 31/12/2021, 31/1/2022 και η τελευταία στις 28/2/2022.

Εν τούτοις, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής σε περισσότερες από 6 δόσεις, εάν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. Επίσης, μια δεύτερη επιλογή είναι η εξόφληση του ποσού μέσω πιστωτικής κάρτας και η καταβολή του στη συνέχεια σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Όσοι επιλέξουν την πάγια ρύθμιση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επιβαρύνονται με επιτόκιο το οποίο διαφοροποιείται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά, μαζί με την υπεύθυνη δήλωση, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) www.aade.gr.

Τι πρέπει να προσέξετε

Μόλις βρείτε το εκκαθαριστικό, το πρώτο που πρέπει να ελέγξετε είναι το ύψος του φόρου. Αν σας φαίνεται υπερβολικά υψηλό θα πρέπει να ανατρέξετε στις αντικειμενικές και να εξετάσετε ο ίδιος ή ο λογιστής αν ο φόρος που σας χρεώθηκε αντιστοιχεί με την αξία της ακίνητης περιουσίας και το είδος ιδιοκτησίας ή εμπράγματων δικαιωμάτων που έχετε σε ακίνητα.

Αν είναι υψηλότερος θα πρέπει αναζητήσετε λάθη που έχουν γίνει στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης Ε9. Το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι ιδιοκτήτες αφορά τον όροφο όπου βρίσκεται το διαμέρισμα, παράμετρος η οποία είναι ικανή να φουσκώσει σημαντικά τον φόρο, ενώ δεν λείπουν και αυτά στη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων ή σε θέματα που αφορούν την ψιλή κυριότητα και την επικαρπία του ακινήτου.

Διαβάστε ακόμη:

Προϋπολογισμός: Το Ταμείο Ανάκαμψης… στήριξε τα έσοδα – Ποιοι φόροι δεν απέδωσαν

ΔΕΗ: Πώς αναδιατάσσει τον ενεργειακό χάρτη και γιατί ξαναμοιράζει την τράπουλα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Societe Generale: Οι Γερμανοί ψήφισαν για να αποφευχθεί μια ισχυρή αριστερή στροφή