Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι απαλλάσσονται – Ποιοι δικαιούνται έως 50% – Τα κριτήρια

 • newsroom


Kαι φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε έξι δόσεις - Τι αλλάζει από το 2022

Χιλιάδες είναι οι ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν μισό ΕΝΦΙΑ, λόγω της πτώσης των φορολογητέων εισοδημάτων τους το 2020.  Ειδικότερα, στα μέσα Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων για το 2021. Σημειώνεται ότι και φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε έξι δόσεις.

Επειδή όμως και φέτος τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν Σεπτέμβριο, η πρώτη δόση δεν θα είναι υποχρεωτικό να πληρωθεί άμεσα στα τέλη του μήνα. Ο φορολογούμενος δεν θα υποχρεώνεται μεν να πληρώσει την 1η δόση μέσα τον Σεπτέμβριο, αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει πληρώσει και τις δύο πρώτες δόσεις (Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου) μέχρι τις 29/10, που είναι φέτος η τελευταία εργάσιμη του μήνα.

Τι αλλάζει το 2022

Αλλαγές αναμένονται να συμβούν από το νέο έτος στον ΕΝΦΙΑ, καθώς ανακοινώθηκαν και οι νέες αντικειμενικές με τις οποίες θα υπολογιστεί τότε ο φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων. Όπως και πέρυσι, η οφειλή που θα βεβαιωθεί προς πληρωμή θα επιμερίζεται σε 6 μηνιαίες δόσεις, από Σεπτέμβριο μέχρι Φεβρουάριο του 2022.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα ξεκινήσουν να πληρώνουν από τον προσεχή Μάρτιο τον νέο ΕΝΦΙΑ, κάτι που σημαίνει, ότι με το που θα εξοφλήσουν τον Φεβρουάριο τον φόρο, θα συνεχίσουν τον επόμενο μήνα με τον ΕΝΦΙΑ του 2021. Επίσης, η αποπληρωμή του  θα γίνει σε περισσότερες δόσειςίσως και 12 προς διευκόλυνση των πολιτών που διαθέτουν ακίνητα. Ωστόσο, το βάρος αναμένεται να το σηκώσουν οι νέες εντάξεις.

Ποιοι δικαιούνται μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50%:

 • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του 2020 δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Στο οικογενειακό εισόδημα συναθροίζεται και των τέκνων.
 • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων της οικογένειας, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά
 • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον/τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι εξής:

Tρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες ή όσες περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, εφόσον:

 • το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα 2020 δεν υπερέβη τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος
 • το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Δεν τίθεται κριτήριο αξίας της περιουσίας.

Από το 2019 και μετά ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος για όλους τους φορολογούμενους ως εξής:

 • για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, κατά ποσοστό 30%,
 •  για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, κατά ποσοστό 27%,
 • για αξία ακίνητης περιουσίας 80.000 ευρώ, κατά ποσοστό 25%,
 •  για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ, κατά ποσοστό 20%
 •  για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, κατά ποσοστό 10%.

Διαβάστε ακόμη:

Ρεύμα: Kύμα ανατιμήσεων στα τιμολόγια μετά τον πρωτοφανή καύσωνα (Vid)

Βαρυμπόμπη: Μεγάλη αναζωπύρωση – Μήνυμα 112 για εκκένωση σε Ιπποκράτειο Πολιτεία (upd)

«Ακτή Σαλάντι»: Πώς μπήκε οριστικό λουκέτο στο διάσημο ξενοδοχείο για γυμνιστές της δεκαετίας του ‘80 (pics)