Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης: Περισσότεροι από 1 εκατ. οι δικαιούχοι – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

  • newsroom


Οι πληρωμές θα γίνουν σε δύο δόσεις – Ένα μεγάλο μέρος του επιδόματος ενδέχεται να δοθεί μέσα στο 2021 – Αυξάνεται το εισοδηματικό όριο

Το ταχύτερο δυνατό και πριν από τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος από το επίδομα θέρμανσης, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών.

Οι πληρωμές θα γίνουν και πάλι σε δύο δόσεις.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι δικαιούχοι, εκτιμάται ότι θα ανοίξει το αργότερο μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου.

Το σύνολο του επιδόματος είναι αυξημένο κατά 100% σε σχέση με πέρυσι και θα ανέλθει στα 168 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, λόγω της αναπροσαρμογής προς τα πάνω των κριτηρίων (εισοδηματικών και περιουσιακών), ο αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1 εκατ., έναντι 707 χιλ. πέρυσι.

Το επίδομα θέρμανσης, που φέτος θα δοθεί για πρώτη φορά και σε όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, είναι αυξημένο έως και 68% (οικογένεια με τρία παιδιά).

Το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι κυμαίνεται από 100 έως και 750 ευρώ.

Οι δικαιούχοι

  • Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει, οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι, οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ.

Έτσι, το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε:

• 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο

• 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα

• 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο.

Επίδομα θέρμανσης δικαιούνται και όσοι για να ζεσταθούν χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ), υπό την προϋπόθεση ότι η κύρια κατοικία τους βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων.

Διαβάστε ακόμη:

Σε δόσεις η πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος – Πιο νωρίς το επίδομα θέρμανσης

Εφικτός ο στόχος για τουριστικά έσοδα πάνω από €11 δισ. (πίνακας)

ΚΙΝΑΛ: Οι κινήσεις Παπανδρέου «ξαναμοιράζουν» την τράπουλα στην κούρσα για την ηγεσία