Ανοίγει τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης, για πρώτη φορά δικαιούχοι είναι και αυτοί που δεν χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης.

Το επίδομα θα κυμαίνεται από 80 ευρώ έως και 650 ευρώ και θα αφορά όχι μόνο όσους κάνουν χρήση πετρελαίου θέρμανσης αλλά και φυσικού αερίου και ξύλων – πέλετ για τις ορεινές περιοχές έως 2.500 κατοίκων.

Οι δικαιούχοι θα μπαίνουν με τους κωδικούς Taxisnet και θα ακολουθούν τα εξής βήματα:

  1. Θα επιλέγουν τον οικισμό τους, ανάμεσα στους περίπου 13.500 για τους οποίους έχει γίνει καταγραφή θερμοκρασιών ώστε να ισχύει διαφορετικό επίδομα σε κάθε έναν από αυτούς.
  2. Αν τυχόν δεν έχει καταχωρηθεί ο δικός τους οικισμός, θα επιλέγουν την ένδειξη «άλλος οικισμός» και το επίδομα τους θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο του δήμου τους
  3. Μαζί με την αίτηση θα συνυποβάλουν όλα τα διαθέσιμα ως τότε τιμολόγια
  4. Η πλατφόρμα θα κλείσει στις 10 Ιανουαρίου και τότε το σύστημα θα υπολογίζει το επίδομα που δικαιούται κάθε ενδιαφερόμενος, με βάση τα ως τότε τιμολόγια

Σημειώνεται ότι οι πληρωμές θα γίνουν τον Ιανουάριο, αφού κλείσει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης

Φέτος, επιδοτούνται όχι μόνον αγορές πετρελαίου, αλλά ακόμα και λογαριασμοί φυσικού αερίου που εκδίδονται εκ των υστέρων. Για το λόγο αυτό το σύστημα θα ανοίγει ξανά και ξανά, για να δέχεται τιμολόγια αγοράς καυσίμων , στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Το επίδομα δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία όταν πραγματοποιούν τις αιτήσεις τους, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο

Διαβάστε περισσότερα:

Tα 10 σενάρια για τις αναπτυσσόμενες αγορές το 2021

Bitcoin: Μετά τις 20.000 δολάρια τι; Χάος με απάτη ή κορυφή;

Μελέτη Χαρδούβελη για το μέλλον των τραπεζών