Σταθερό στην άποψή του για διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά και παρεμβάσεις – μειώσεις σε μισθούς συντάξεις παραμένει το ΔΝΤ, όπως αποκαλύπτει η έκθεσή του για τη Βιωσιμότητα του Ελληνικού Χρέους.

Σε αυτήν ασκείται, με τον κλασσικό «ευγενικό» και τεχνοκρατικό τρόπο του Ταμείου, κριτική στην κυβέρνηση, καθώς αναφέρεται ότι «τα προβλήματα διογκώθηκαν στα μέσα του 2014 και ακόμη περισσότερο με την αλλαγή της κυβέρνησης. Αν και σαφώς έχει υπάρξει πρόοδος σε κάποιους τομείς από τον Αύγουστο του 2015 και μετά τη συμφωνία Ελλάδας και ESM και τα στοιχεία για ανάπτυξη και πρωτογενές πλεόνασμα ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει την πολιτική στήριξη που χρειάζεται ούτως ώστε να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είχαν υπογραμμιστεί και στην Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους το 2015».

Όσοι, δε, εκτιμούσαν ότι το ΔΝΤ μπορεί να «ρίξει νερό στο κρασί» του αναφορικά τόσο με το αφορολόγητο όσο και με τις συντάξεις, μάλλον θα διαψευσθούν.

Όπως υπογραμμίζει υπάρχει μία αύξηση φόρων, η οποία εφαρμόζεται σε μία ιδιαίτερα επιβαρυμένη φορολογική βάση, καθιστώντας απόλυτα αναγκαία τη διεύρυνσή της, ούτως ώστε οι όποιοι νέοι φόροι να φέρουν τα πολυπόθητα έσοδα.

«Θα πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και παρέμβαση σε μισθούς και συντάξεις, οι δαπάνες για τα οποία φθάνουν στο 75% των πρωτογενών δαπανών. Οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις υπέδειξαν ότι υπάρχει πολύ μικρή πολιτική στήριξη για να προωθηθούν αυτά τα μέτρα, ενώ ο αυτόματος προληπτικός μηχανισμός που τίθεται εφαρμογή δεν είναι από μόνος του ικανός να οδηγήσει σε ικανοποιητική μείωση δαπανών εάν δεν συνοδευθεί από μεταρρυθμίσεις», τονίζει το Ταμείο, αφήνοντας σαφείς αιχμές και για την αποτελεσματικότητα του περίφημου δημοσιονομικού «κόφτη».