Στο… «περίμενε» είναι ουκ ολίγοι επαγγελματίες που υπέβαλαν αίτημα επανεξέτασης της αίτησής τους για Επιστρεπτέα Προκαταβολή και δεν έχουν λάβει απάντηση και περιμένουν από το 2021!

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται χιλιάδες αιτήσεις και ενστάσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών που επλήγησαν από την πανδημία αλλά έχασαν τις ενισχύσεις που χορηγήθηκαν μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής. Πολλοί δε «κόπηκαν» ακόμα για μια λάθος καταχώρηση (π.χ. μια υποδιαστολή ή ένα μηδενικό που αύξησε τον τζίρο από 82.000 ευρώ σε 820.000 ευρώ). Παρά το γεγονός ότι έκαναν τη διόρθωση και υπέβαλαν ένσταση περιμένουν πάνω από έναν χρόνο να πάρουν απάντηση εάν τελικά θα πάρουν το δάνειο.

Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την επανεξέταση των ενστάσεων έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Φιλοδοξούν ότι θα τελειώσει το θρίλερ του αν θα πάρουν τελικά το κρατικό δάνειο (έστω και με καθυστέρηση). Αναρωτιούνται αν προβλέπεται νομοθετικά και αν όντως εφαρμόζεται ένα εύλογο διάστημα όπου το Δημόσιο θα πρέπει να απαντά σε τέτοιου τύπου ενστάσεις

Επί του πρακτέου, η ολοκλήρωση των ελέγχων στις ενστάσεις θα ανάψει το «πράσινο» φως για την καταβολή των κρατικών δανείων στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που θα δικαιωθούν. Όσοι λάβουν την κρατική ενίσχυση, θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις από τον Ιούνιο του 2023 ενώ τα ποσά θα είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Επισημαίνεται ότι το ισχύον πλαίσιο προβλέπει ότι σε περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, ο φάκελος αποστέλλεται από την αρμόδια ΓΔΟΥ στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση.

Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις αυτές περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου.

Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό.

Διαβάστε ακόμη

Εξειδίκευση των νέων μέτρων στήριξης: Στο επίκεντρο αγρότες, συνταξιούχοι, νοικοκυριά και επαγγελματίες

Οι δόσεις και τα πανηγύρια στο Μαξίμου, η Τρ. Πειραιώς κάνει νέα δημόσια πρόταση στη MIG, ο Εξάρχου μιλάει με τον Μακέδο και ο δήμος… ξέχασε ένα πρόστιμο

Ζόραν Μπογκντάνοβιτς: Δύο εξαγορές στο «μικροσκόπιο» της Coca Cola HBC