ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Χρηματιστηριακή: «Ανάρπαστα» τα ελληνικά ακίνητα – Άλμα 40% στις ξένες επενδύσεις

Μόνο στο β’ τρίμηνο του 2023 οι εισροές ανήλθαν σε 605,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αισθητή επιτάχυνση (46%) σε σχέση με το α’ τρίμηνο του ίδιου έτους

Σε 1,1 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων της Ελλάδας μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023, όπως προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Χρηματιστηριακής.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που παρατίθενται, οι εισροές επενδύσεων αυξήθηκαν κατά σχεδόν 40% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2022.

Μόνο στο β’ τρίμηνο του 2023, δε, οι εισροές ανήλθαν σε 605,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αισθητή επιτάχυνση (46%) σε σχέση με το α’ τρίμηνο του ίδιου έτους.

Οι λόγοι για τη διατήρηση του ζωηρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με την Εθνική Χρηματιστηριακή, είναι οι εξής:

  • το έλλειμα αποθέματος επαγγελματικών ακίνητων συμβατών με κριτήρια ESG και η ζήτηση αυτών από εταιρικούς μισθωτές,
  • η απήχηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης,
  • η ζήτηση για άδειες παραμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα», αλλά και
  • το γεγονός ότι τα ακίνητα στην Ελλάδα είναι αισθητά φθηνότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα του εξωτερικού.

Τα αμυντικά χαρακτηριστικά των ακινήτων σε συνδυασμό με την αποστροφή των επενδυτών προς το ρίσκο λόγω της τρέχουσας αβεβαιότητας αλλά και η ζήτηση για ακίνητα υψηλής ποιότητας, ενισχύουν την ελκυστικότητά του κλάδου όχι μόνο ως μέσο δημιουργίας αξίας αλλά και ως επενδυτικό καταφύγιο.

Ωστόσο, διαπιστώνονται και ορισμένες βραχυπρόθεσμες παράμετροι, οι οποίες είναι πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά τον κλάδο:

  • η αύξηση στο ενεργειακό καθώς και το κατασκευαστικό κόστος
  • η γεωπολιτική αβεβαιότητα, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει ή και να οδηγήσει σε στάση αναμονής την επενδυτική δραστηριότητα
  • ο κύκλος πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής με την άνοδο των επιτοκίων που εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες

Η σύγκριση με το εξωτερικό

Η Ελλάδα, σε κάθε περίπτωση, παρουσιάζει υψηλά μισθώματα / m2 / μήνα και υψηλότερες αποδόσεις σε όλες τις κατηγορίες ακίνητων σε σχέση με τις αγορές της Ευρώπης (εκτός Μ. Βρετανίας).

Οι υψηλότερες αποδόσεις των ελληνικών ακινήτων προσελκύουν επενδυτικές ροές στον κλάδο, ενώ μέσο-μακροπρόθεσμα η περαιτέρω βελτίωση του μακροοικονομικού προφίλ της χώρας σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων και να οδηγήσουν σε τροχιά σύγκλισης τις αποδόσεις των ελληνικών ακινήτων με τις αντίστοιχες των Ευρωπαϊκών (mean reversion).

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το report της Εθνικής Χρηματιστηριακής

Διαβάστε ακόμα

Η κατηφόρα, ο Παππάς (πού είναι;) και τα 3 μύρια, η Lazard και η Alpha Bank, το κτίριο Μποδοσάκη στη Βουλή και τα… χρυσά δωμάτια του Χρυσικού

ΔΕΗ: Χτίζει το μεγαλύτερο utility στη ΝΑ Ευρώπη με 9 εκατ. πελάτες – Τι φέρνει το deal με την Enel Romania

Χρήστος Αργυρού: Από τα «σκληρά ποτά» …στα φακελάκια της Lipton το «άρμα» ανάπτυξης της Καρούλιας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""