Αυξήσεις αντί για μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες και τον ΕΝΦΙΑ ετοιμαζόταν να επιβάλει η κυβέρνηση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες, εάν οι εκλογές δεν ανέκοπταν τα σχέδιά της για μεγάλες ανατροπές στο σύστημα υπολογισμού των φόρων ακινήτων.

Παρά τη δεδηλωμένη και νομοθετημένη ποσοστιαία μείωση του ΕΝΦΙΑ, το οικονομικό επιτελείο έθετε ως στόχο για το 2019 και το 2020 να χαράξει νέες γεωγραφικές ζώνες σπάζοντας τις υφιστάμενες περιοχές σε πολλές μικρότερες. Αλλάζοντας άρδην τον χάρτη των αντικειμενικών αξιών, οι όποιες μειώσεις θα αντισταθμίζονταν από αντίστοιχες αυξήσεις σε περιοχές που σήμερα αντιμετωπίζονται ενιαία από τη φορολογική διοίκηση.

Οπως αποκαλύπτει το «business stories», το Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων (ΑΤΕΠΑΑ) του υπουργείου Οικονομικών είχε προετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για να το θέσει σε εφαρμογή κατά την προσεχή διετία, με σκοπό την αλλαγή ή κατάργηση όσων ίσχυαν έως τώρα.

Σύμφωνα με τους εισηγητές του σχεδίου αυτού, οι ζώνες υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών θα έπρεπε να αλλάξουν γιατί σχεδιάστηκαν το 2007 και από τότε έχει αλλάξει ήδη ο χάρτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (λόγω εφαρμογής του προγράμματος «Κλεισθένης»). Επιπλέον, διαπιστώνουν ότι έχουν ενταχθεί νέες περιοχές στο σύστημα Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων (ΑΠΑΑ) και θεωρούν παρωχημένους τους παλιούς συντελεστές εμπορικότητας, τους Συντελεστές Δόμησης (Σ.Δ.) και τους Συντελεστές Αξιοποίησης Οικοπέδων (ΣΑΟ).

«Μεγάλος αδελφός» και στις αντικειμενικές

Ο όλος επανασχεδιασμός, όπως είχε δρομολογηθεί, θα έφερνε μεγάλες ανατροπές στους πίνακες τιμών και τους χάρτες με βάση τους οποίους υπολογίζεται ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Για να συμβούν οι αλλαγές αυτές ζητήθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να καταγράψουν και να προτείνουν νέους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδων, νέες τιμές ζώνης στις ήδη υφιστάμενες (10.216 ζώνες σε όλη τη χώρα), αλλά και να διορθώσουν ή να χαράξουν νέους τομείς στους παλιούς χάρτες με τα όρια επιβολής των τιμών της Εφορίας.

Το σχέδιο αυτό δεν ήταν απλώς θεωρητικό, είχε στόχο δε να ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του από φέτος. Ανατέθηκε μάλιστα σε ανάδοχο το έργο για την κατασκευή και ολοκλήρωση ενός ψηφιακού συστήματος χαρτών (Value Zones Digitisation) για την αυτόματη παρακολούθηση των αλλαγών των τιμών των ακινήτων.

Είναι αυτό ακριβώς το σύστημα που, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, θα μπορούσε να επιτρέψει τις σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις, επεκτάσεις και αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών, αν δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές.

Online σύνδεση φόρων με τις εμπορικές αξίες

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε σε ανάδοχο το έργο της δημιουργίας αποθετηρίου αξιών, το οποίο ήδη τροφοδοτείται πιλοτικά με στοιχεία για τις τιμές και τις τάσεις της αγοράς ακινήτων. Το μόνο που απέμενε ήταν (σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος) η δημιουργία ενός αλγόριθμου που θα επικαιροποιούσε διαρκώς και μαζικά -με αυτοματοποιημένες διαδικασίες- τις νέες τιμές εκκίνησης στις ζώνες του συστήματος ΑΠΑΑ. Σημαντικό ρόλο στο σχέδιο αυτό καλούνταν επίσης να διαδραματίσουν οι πιστοποιημένοι ιδιώτες εκτιμητές, οι οποίοι, με την υπογραφή τους, θα προσέδιδαν κύρος και αξιοπιστία στο νέο σύστημα, ώστε να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακυρώσεις των τιμών.