Οικονομία

Αναδρομικά κληρονόμων: Πώς γίνεται η αίτηση – Πότε λήγει η προθεσμία (vid)

  • newsroom


Tα αναδρομικά αφορούν συνταξιούχους που ήταν εν ζωή το 11μηνο του Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 - Πώς θα κάνετε την αίτηση, ποια τα πιστοποιητικά για τα αναδρομικά

Η πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ για αίτηση για τα αναδρομικά των κληρονόμων έχει ήδη ανοίξει, ενώ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τα αναδρομικά.

Ειδικότερα, τα αναδρομικά αφορούν συνταξιούχους που ήταν εν ζωή το επίμαχο 11μηνο του Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, για το οποίο αναγνωρίστηκαν αναδρομικά σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, πάνω από 172.000 κληρονόμοι θανόντων δικαιούνται αναδρομικά συνολικού ύψους 144 εκατ. ευρώ.

 Πώς θα κάνετε την αίτηση

Η διαδικασία για τα αναδρομικά των κληρονόμων γίνεται  μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr.

Τα δυο βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι κληρονόμοι που διεκδικούν αναδρομικά είναι τα εξής:

α. Στο πρώτο στάδιο οι δικαιούχοι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία μέχρι 17/12/2020. Εφόσον διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά τα επισυνάπτουν ταυτόχρονα στην αίτησή τους.
β. Εφόσον δεν διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά θα πρέπει μέχρι 28/2/2021 να επανέλθουν στην υπηρεσία και να επισυνάψουν στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση τα ζητούμενα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις.

Μέχρι 17 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για τα αναδρομικά των κληρονόμων

Οι αιτήσεις για τα αναδρομικά των κληρονόμων θα πρέπει να γίνουν από τους ενδιαφερόμενους, μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου αποκλειστικά στην πλατφόρμα της ιστοσελίδα www.efka.gov.gr.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Τα πιστοποιητικά για τα αναδρομικά

Οι κληρονόμοι θα πρέπει να επισυνάψουν στην ειδική πλατφόρμα για τα αναδρομικά τα εξής τρία πιστοποιητικά:

  • Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης. Απαιτείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη
  • Πιστοποιητικό

Διαβάστε περισσότερα:

«Black Friday» στην αγορά με την… Επιστρεπτέα 4

Αδρανείς λογαριασμοί: Πώς να μην παρακρατηθούν τα χρήματά σας από το Δημόσιo

Έχασε την «μπάλα» ο Απόστολος Βακάκης