Ένα ακόμα κεφάλαιο προς τη δύσκολη και επίπονη αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφτηκε απόψε στις Βρυξέλλες, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντήθηκαν λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το «κονκλάβιο» των 20 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησε επισήμως, τις διεθνείς πτυχές των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών και σχετικά την πρόοδο του σχεδίου για το ψηφιακό ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Πάσκαλ Ντόνιαχιου, παρουσίασε τις απόψεις του σχετικά με πώς μπορεί να προωθηθεί η Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης βρίσκονται σε διαρκή συζήτηση, τόσο για το πώς η Ευρωζώνη θα επιστρέψει στη δημοσιονομική πειθαρχία, έπειτα από χρόνια χαλάρωσης των κανόνων, λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης όσο και στο πώς θα μπορέσουν οι εθνικές κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς να υπάρξει επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Πληθωρισμός, ο «ελέφαντας στο δωμάτιο»

Παράλληλα, ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι και ο υψηλός πληθωρισμός. Παρόλο που βαίνει μειούμενος, δεν προσεγγίζει σε καμία περίπτωση την εντολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ορίζει πληθωρισμό κοντά στο 2%.

Η επικρατούσα μακροοικονομική αφήγηση, τους τελευταίους εννέα μήνες, ήταν ότι οι αυξήσεις στις τιμές, σχεδόν όλων των αγαθών, από την ενέργεια μέχρι τα τρόφιμα, αύξαναν το κόστος για τις εταιρείες στην Ευρωζώνη. Και η ΕΚΤ συνέχιζε να συνταγογραφεί το ίδιο φάρμακο κατά του πληθωρισμού. Αύξηση των επιτοκίων, ώστε οι καταναλωτές να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα για να μειωθούν οι τιμές.

Παρά ταύτα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι κυβερνήσεις στήριξαν με πολλά κρατικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια τις επιχειρήσεις, καθιστώντας τις οικονομικά ανθεκτικές με αποτέλεσμα να υπάρξει στρέβλωση στον ανταγωνισμό. Έναν, δηλαδή, από τους βασικούς πυλώνες της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς. Έτσι πλέον, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη αντιμετωπίζουν μια άβολη πραγματικότητα. Ότι ενδεχομένως, τη βασική ευθύνη για τον πληθωρισμό την έχουν οι εταιρείες, που βλέπουν μεγάλα περιθώρια κέρδους, καθώς οι μισθοί στην Ευρωζώνη και την ΕΕ αυξάνονται πολύ πιο αργά από τον πληθωρισμό, με συνέπεια να καταγράφεται μείωση κατά 5% στο βιοτικό επίπεδο για τον μέσο εργαζόμενο.

Η συζήτηση για τόσο δύσκολα και περίπλοκα ζητήματα είναι, φυσικά, έντονη ανάμεσα στα κράτη – μέλη, καθώς προσπαθούν να συντονίσουν τις πολιτικές τους.

Κατά τη διάρκεια τη συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση των 20 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου αναφέρθηκε στην επίσημα ατζέντα, ήτοι στο ψηφιακό ευρώ και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, αλλά και στα συνολικά βήματα που θα μπορούσε να κάνει η Κομισιόν, το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βρει όλους τους τρόπους με τους οποίους θα παραμείνει ανταγωνιστική, χωρίς να συνεχίσει να ξοδεύει τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι, ναι μεν η οικονομία στην ΕΕ παραμένει ανθεκτική σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο προκλήσεων και είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να είμαστε περήφανοι, καθώς αποφύγαμε την ύφεση, ωστόσο δεν είναι όλα ρόδινα. «Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας δεν μας δίνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού και η διατήρηση μιας συνεπούς πολιτικής, παραμένει απαραίτητη», σημείωσε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι.

Διαβάστε ακόμα

Γιατί η Κριστίν Λαγκάρντ από «περιστέρι» έγινε «γεράκι» – Οι προβλέψεις για τα επιτόκια

Mubadala: Αυτή είναι η νέα επένδυση του κολοσσού από το Αμπού Ντάμπι στην Ελλάδα

Το βραχυκύκλωμα του ΔΕΣΦΑ στην Ελευσίνα και η παρέμβαση της Motor Oil

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ