Με τη …”βαλίτσα” του γεμάτη από εύσημα της 11ης αξιολόγησης των θεσμών για την πρόοδο της χώρας μας, αναχωρεί για το Λουξεμβούγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πρώτο θέμα όμως στη σύνοδο Eurogroup της Δευτέρας Οκτωβρίου, δεν είναι η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά η εκρηκτική κατάσταση στις τιμές ενέργειας.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι τιμές των καυσίμων και λοιπών ενεργειακών προϊόντων έχει εκτιναχθεί πανευρωπαϊκά +17,4% εν σχέσει με πέρυσι. Και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο εκτιμάται πως έφτασε στο 3,4%.

Για την Ελλάδα πάντως, το πρόβλημα της έκρηξης των τιμών τώρα αρχίζει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat (flash estimates):

  • ο εναρμονισμένος τιμάριθμος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο φέτος, εν συγκρίσει με τον Σεπτέμβριο πέρυσι, ανήλθε σε 2,1%. Από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης η Ελλάδα κατατάσσεται τον Σεπτέμβριο στην 16η χαμηλότερη θέση -δηλαδή 3η από το τέλος ή στην τριάδα των “τυχερών” με τον μικρότερο πληθωρισμό.
    Ωστόσο:
  • τον Αύγουστο, σε ετήσια βάση, ο ελληνικός τιμάριθμος ήταν 1,2% και ήταν ο χαμηλότερος σε όλη την Ευρωζώνη. Δηλαδή εν σχέσει με τον Αύγουστο πέρυσι, όλες οι χώρες της Ευρωζώνης είχαν υψηλότερο ή πολλαπλάσιο πληθωρισμό.
  • από 1,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα πως αυξήθηκε σχεδόν 80% -σχεδόν διπλασιάστηκε- και έτσι έφτασε στο 2,1%.
  • και σε μηνιαία βάση όμως, ο ελληνικός Τιμάριθμος τον μήνα Σεπτέμβριο φαίνεται πως ήταν ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη! Μέσα σε ένα μήνα, έναντι του Αυγούστου, ο Τιμάριθμος σκαρφάλωσε στο 2,3%. Αν επιβεβαιωθούν σε μία εβδομάδα οι εκτιμήσεις αυτές (9 Οκτωβρίου που θα ανακοινωθούν τα οριστικά επίσημα στοιχεία Σεπτεμβρίου) στην Ελλάδα οι τιμές θα ανεβαίνουν όταν στις άλλες χώρες θα υποχωρούν από τα υψηλά επίπεδα όπου έχουν σκαρφαλώσει.

Εποπτεία

Στην ίδια συνεδρίαση της Δευτέρας, το Eurogroup θα εξετάσει και την 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Πρόκειται για την 8η διαδοχική θετική Έκθεση Αξιολόγησης για τη σημερινή κυβέρνηση, και για την 6η Έκθεση που ολοκληρώνεται επιτυχώς εν μέσω πανδημίας.

Η Έκθεση διαπιστώνει ότι η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης ταχύτερα του αναμενομένου, παρόλο που η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας έγινε αργότερα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί κατά την προηγούμενη Έκθεση Αξιολόγησης.

Κρίνει θετικά την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης της απασχόλησης και τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, καθώς και τα μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης των πληγέντων από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές. Αναγνωρίζει ότι η Κυβέρνηση συνέχισε, με καλό ρυθμό, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις – όπου επικροτεί τη σημαντική πρόοδο στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, στην Εγνατία Οδό και στη ΔΕΠΑ Υποδομών – η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Φορολογική Διοίκηση, η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος και η Ψηφιακή Διακυβέρνηση.

Εκτιμά πως η επίπτωση της πανδημίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι περιορισμένη, χάρη στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση – με “αιχμή” την παράταση του προγράμματος “Ηρακλής”, τον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας και τα προγράμματα “Γέφυρα” –, καθώς και στα μέτρα που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τονίζει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς συνεχίζονται οι επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Πιστοποιεί τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, καταγράφοντας βελτίωση στο βασικό σενάριο, σε σύγκριση με τη 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας.

Διαβάστε ακόμη

Οι «χίλιες ζωές» του Mπερνάρ Ταπί: Ο γιος του εργάτη που έγινε δισεκατομμυριούχος – Τα σκάνδαλα, η φυλακή και το τέλος

ΥΠΟΙΚ: Πρόσκληση στις τράπεζες για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Στέλιος Χατζηιωάννου: Η προσγείωση του Mr. Easy Jet