Περισσότερο ανθεκτική απ’ ό,τι προβλεπόταν, είναι η ρωσική οικονομία, η οποία θα συνεχίσει φέτος να αναπτύσσεται παρά τις δυτικές κυρώσεις, τη στιγμή που ο πόλεμος στη Γάζα επιβαρύνει τις χώρες της περιοχής σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ, BERD, EBRD)

Η ΕΤΑΑ, η οποία διεξάγει μέχρι και αύριο, Πέμπτη, την ετήσια συνέλευσή της στο Γερεβάν της Αρμενίας, έδωσε στη δημοσιότητα νέες προβλέψεις που αφορούν την ανάπτυξη στο σύνολο των περιφερειών τις οποίες καλύπτει.

«Πιστεύω πως δεν ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα οδηγούσαν σε μια βαθιά οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, όπως πολλοί το ήλπιζαν», σχολίασε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπεάτα Γιαβόρτσικ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΤΑΑ.

Η Ρωσία, η οποία γνώρισε πέρυσι οικονομική ανάπτυξη 3,6%, αναμένεται ότι θα καταγράψει φέτος άνοδο του ΑΕΠ της κατά 2,5%, δηλαδή 1,5% περισσότερο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές της ΕΤΑΑ. Η ρωσική οικονομία βρίσκεται πλέον πάνω από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν προ του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ΕΤΑΑ, οι κυρώσεις, ακόμα κι αν δεν λειτουργούν τέλεια, έχουν περιορίσει τις ρωσικές εισαγωγές τεχνολογίας και προστίθενται στην αποχώρηση πολυεθνικών καθώς και στην έξοδο εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Ο αντίκτυπος των κυρώσεων φαίνεται ήδη στις ζημιές ρεκόρ της Gazprom, ανέφερε η Γιαβόρτσικ. «Μεσοπρόθεσμα η ρωσική ανάπτυξη θα είναι κατώτερη αυτού που θα ήταν αν δεν υπήρχαν οι κυρώσεις», υπογράμμισε.

Ποια είναι η επίδραση του Μεσανατολικού

Η ΕΤΑΑ καλύπτει επίσης χώρες της νότιας και της ανατολικής Μεσογείου. Μολονότι η οικονομία αυτής της ζώνης αναμένεται να αυξηθεί φέτος, η αύξηση θα είναι μικρότερη απ’ ό,τι προβλεπόταν, λόγω καθυστερήσεων στα μεγάλα προγράμματα δημόσιων επενδύσεων στην Αίγυπτο και εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα.

«Ο αρνητικός αντίκτυπος της σύγκρουσης στον τουρισμό στην Ιορδανία και το Λίβανο μπορεί να έχει διάρκεια», επισημαίνει ο θεσμός σε ανακοίνωσή του. Η Αίγυπτος από την πλευρά της γνώρισε ισχυρή μείωση των εσόδων της που προέρχονται από τη διώρυγα του Σουέζ, μετά τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον πλοίων για να καταγγείλουν τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα.

Όμως η ΕΤΑΑ επισημαίνει πως αυτή η απώλεια εσόδων υπερκαλύφθηκε από πρόσφατες δεσμεύσεις διεθνών εταίρων, ιδιαίτερα του ΔΝΤ, το οποίο χορήγησε το Μάρτιο επιπλέον δάνεια 5 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο. Η ΕΤΑΑ, η οποία ιδρύθηκε το 1991 για να βοηθήσει τις χώρες του πρώην σοβιετικού συνασπισμού να περάσουν σε μια οικονομία της αγοράς, έχει έκτοτε επεκτείνει την περίμετρό της για να περιλάβει χώρες της Μέσης Ανατολής, της κεντρικής Ασίας και της βόρειας Αφρικής.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στο συνέδριο του ygeiamou: Υποχρέωση μας να διορθώσουμε βασικές αδυναμίες του συστήματος υγείας

Burberry: Η αδύναμη ζήτηση σε Κίνα και ΗΠΑ βούλιαξε τις πωλήσεις

Εμπορικά ακίνητα: Αυξάνονται τα ενοίκια, υποχωρεί η ύφεση στην Ευρώπη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ