Πρόσθετη ώθηση στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών για έξοδο στις αγορές την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα προβλέπεται να δώσει η αποψινή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, ο οποίος αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση (τουλάχιστον) των προοπτικών της χώρας από σταθερές σε θετικές.

Ο Fitch διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγησή του για την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ- (τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική κατηγορία) με σταθερές προοπτικές από τον Αύγουστο του 2018. Έκτοτε έχουν σημειωθεί πολλές θετικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα όλοι οι αναλυτές να έχουν προεξοφλήσει την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο.

«Η κυβέρνηση, η χώρα και οι πολίτες έχουν κάνει τα πάντα το τελευταίο 6μηνο για να καταφέρουν την αναβάθμιση της οικονομίας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στον ΘΕΜΑ FM 104.6. Η προσπάθεια αυτή έχει αναγνωριστεί από τις αγορές, οι οποίες με τη δραστική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων ουσιαστικά αντιμετωπίζουν ήδη την Ελλάδα σαν να βρισκόταν σε επενδυτική βαθμίδα.

Στην αποκλειστική συνέντευξή του στο ΘΕΜΑ στις 17 Νοεμβρίου 2019  ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων Δυτικής Ευρώπης του Fitch, Μισέλ Ναπολιτάνο είχε αφήσει «παράθυρο» για βελτιωμένη αξιολόγηση της Ελλάδας στις αρχές του 2020.

Όπως είχε δηλώσει ο κ. Ναπολιτάνο, «η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα επανεξεταστεί στις αρχές του 2020. Τότε θα καταλήξουμε σε απόφαση λαμβάνοντας υπόψη όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Υπάρχουν κυρίως τέσσερις τομείς στους οποίους εστιάζουμε: (α) το πολιτικό σκηνικό, στο οποίο έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος…, (β) η εμπιστοσύνη ότι η οικονομική ανάκαμψη θα διατηρηθεί σε βάθος χρόνου αποτελεί μοχλό για να προχωρήσουμε σε θετική αξιολόγηση. Εδώ η πρόοδος είναι ανάμεικτη. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έχει μια δυναμική, αλλά οι επενδύσεις εξακολουθούν να είναι το συστατικό που λείπει… (γ) ένα ιστορικό συνετής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής και μείωσης του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης είναι επίσης σημαντικό… (δ) ο τραπεζικός τομέας. Ο μικρότερος κίνδυνος μετάγγισης των κινδύνων του τραπεζικού τομέα στον κρατικό προϋπολογισμό συνιστά επίσης μοχλό θετικής αξιολόγησης. Η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει πολύ χαμηλή, αλλά το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο οίκος αξιολόγησης πραγματοποιεί και συνέδριο στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη 28 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της σειράς συνεδρίων Credit Outlook 2020, που πραγματοποιούνται μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου σε περισσότερες από 20 μεγάλες πόλεις του κόσμου με τη συμμετοχή των αναλυτών του και κορυφαίων εκπροσώπων της αγοράς.

Η βελτιωμένη αξιολόγηση του Fitch θα ενισχύσει το ευνοϊκό για την Ελλάδα κλίμα, προκειμένου η χώρα να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στην πρώτη έκδοση νέου ομολόγου για τη φετινή χρονιά. Όπως ανέφερε το newmoney.gr την περασμένη Τετάρτη, ο σχεδιασμός του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει, άνευ απροόπτου, την έκδοση 15ετούς ομολόγου μέσα στην επόμενη εβδομάδα (πιθανότατα την Τρίτη) ή, το αργότερο, μέσα στη μεθεπόμενη εβδομάδα, σε συνάρτηση με τις συνθήκες στην αγορά. Στόχος θα είναι να αντληθούν ακόμα και 2 δισ. ευρώ με απόδοση κοντά στο 2%. Σε αυτό εκτιμάται ότι θα συμβάλει η πρόσφατη ανταλλαγή ομολόγων ύψους 3,3 δισ. ευρώ που κατείχε η Εθνική Τράπεζα και έληγαν το 2023, το 2025 και το 2026 με νέα 30ετή ομόλογα και κόστος δανεισμού 2,53%.

Η επιτυχής έκδοση κρατικού τίτλου με λήξη το 2035 θα δείξει πως οι αγορές θεωρούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο και μετά το 2032, που αποτελεί ορόσημο επειδή η συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο Eurogroup του Ιουνίου του 2018 όριζε ότι τότε θα επανεξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους και, εάν χρειαστεί, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα.