Οικονομία

Financial Times: Γιατί προβλέπουν «άλμα» στο ελληνικό ΑΕΠ οι διεθνείς οίκοι

  • newsroom


Διθυραμβικά σχόλια για το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης – Η Ελλάδα θα λάβει το μεγαλύτερο πακέτο βάσει του ΑΕΠ

Άκρως θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα προβλέπουν διεθνείς οίκοι σημειώνοντας τον καταλυτικό ρόλο που θα παίξει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οικονομολόγοι και αναλυτές εκτιμούν πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα ανάκαμψη στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, όπως σημειώνουν, το ελληνικό σχέδιο το οποίο έλαβε διθυραμβικές κριτικές στις Βρυξέλλες για τον συνεκτικό σχεδιασμό του, προέβλεψε ώθηση της τάξεως του 7% του ΑΕΠ μέχρι το 2026.

Ωστόσο η πρόβλεψη της Morgan Stanley είναι ακόμα πιο αισιόδοξη κάνοντας λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 12%, την ώρα που η Standard & Poor’s προβλέπει αύξηση 18%, τη μεγαλύτερη δηλαδή αύξηση σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Σύμφωνα με τα όσα λέει ο Jacob Nell, επικεφαλής των ευρωπαϊκών οικονομικών θεμάτων της US Investment Bank, ο βασικός προβληματισμός σε σχέση με το πρόγραμμα είναι το πόσα και πόσο αποτελεσματικά θα δαπανηθούν τα κεφάλαια. Ενδεικτικά αναφέρεται πως τα έξι έτη έως το 2020 (2014 – 2020), κατά μέσο όρο οι Ευρωπαϊκές χώρες ξόδεψαν μόνο το ½ των χρημάτων που τους διανεμήθηκαν από τις Βρυξέλλες.

Αλλά η απορρόφηση των κεφαλαίων που προέρχονταν από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κατά την περίοδο 2008 – 2014 έφτασε περίπου το 90%, γεγονός που μαρτυρά πως οι χώρες έχουν καλύτερες επιδόσεις στην αξιοποίηση κεφαλαίων σε περιόδους ύφεσης, όπως και αυτή που διερχόμαστε αυτή την περίοδο.

Διαβάστε ακόμη:

Τράπεζες: Τετ α τετ με επιχειρήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης – Πρώτες αντιδράσεις

Tο σπίτι της Λαμπέτη στο Κολωνάκι γίνεται boutique ξενοδοχείο ‘’Villa Lambeti’’ το 2022 (pics)

Αισιοδοξία για το yachting: Σκάφη κάθε μεγέθους πωλούνται εν ριπή οφθαλμού