Ο υψηλός πληθωρισμός και η ακρίβεια έχουν άμεσο αντίκτυπο στις καταναλωτικές συνήθειες τόσο των Ελλήνων αλλά και διεθνώς. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ υψηλά στις χώρες που δηλώνουν μείωση της αγοραστικής δύναμης και υψηλά ποσοστά ανησυχίας.

Η νέα έρευνα της Focus Bari με τίτλο «Πως επηρεάζει ο Πληθωρισμός την Αγοραστική Δύναμη & τις Συνήθειες των Καταναλωτών» και η σύγκριση της Ελλάδας με άλλες 18 χώρες που διεξήχθη μέσω του δικτύου YouGov έδειξε ότι:

-Σε όλες τις χώρες δηλώνεται μεγάλη αναλογία κοινού που βιώνει πτώση της αγοραστικής του δύναμης, και αντίστοιχα είναι μεγάλη η ανησυχία για τον αντίκτυπο του υψηλού πληθωρισμού στο μέλλον. Και οι δύο αυτοί δείκτες φέρνουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις μεταξύ των 19 χωρών που κάλυψε η έρευνα.

-Λόγω του πληθωρισμού και της ακρίβειας, οι καταναλωτές δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα και παρατηρούν πολύ περισσότερο τις τιμές των προϊόντων σε σχέση με παλιότερα.

-Τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, οι καταναλωτές έχουν διαφοροποιήσει τα χρήματα που δαπανούν σε κάθε προϊοντική κατηγορία και σκοπεύουν να διατηρήσουν αυτή τη διαφοροποίηση και στις μελλοντικές αγορές τους, με τα τρόφιμα να είναι ο μεγάλος «κερδισμένος» ενώ τα ρούχα/παπούτσια/αξεσουάρ ο μεγάλος «χαμένος».

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την έρευνα

Διαβάστε ακόμη

Ακτοπλοΐα: Τι φέρνει η επόμενη μέρα μετά τη συγχώνευση Attica – ANEK

ΕΤΕ: Προς ιστορικό ρεκόρ ο τουρισμός το 2023 – Τα «σύννεφα» για το 2024 (πίνακας)

H Apple κατακτά και το σινεμά – Θα είναι το Napoleon το Αούστερλιτς του τεχνολογικού κολοσσού; (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ