Οικονομία

ΦΠΑ: Σε ποια ελληνικά νησιά θα είναι μειωμένος κατά 30% (vid)

  • newsroom


To «πράσινο φως» από το Eurogroup – Πότε αναμένεται να νομοθετηθεί το μέτρο

Ελήφθη οριστικά η απόφαση για μόνιμη μείωση ΦΠΑ σε 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του του Eurogroup.

Η Αθήνα πήρε το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες και έτσι νομοθετεί τις επόμενες ημέρες τη «μονιμοποίηση» του καθεστώτος μειωμένου κατά 30% Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε 5 ελληνικά νησιά.

Το Eurogroup έδωσε την έγκρισή του για αναστολή του μέτρου σε Χίο, Λέσβο, Λέρο, Κω και Σάμο, για όσο καιρό τουλάχιστον λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο, χωρίς διαδικασίες έγκρισης κάθε έξι μήνες από τις Βρυξέλλες.

Το μέτρο  αυτό θα νομοθετηθεί άμεσα, την επόμενη εβδομάδα. Και πλέον οι συντελεστές ΦΠΑ θα παραμένουν 30% χαμηλότερα από την υπόλοιπη χώρα.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε σχετικά: «Με την συμφωνία στο Eurogroup για την μονιμοποίηση του νησιωτικού ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου που επηρεάζονται από την μεταναστευτική κρίση, δίνεται επιτέλους μια οριστική λύση σε ένα σημαντικό ζήτημα που είχε προκαλέσει η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να τον καταργήσει. Μία λύση που σε συνδυασμό με τη μείωση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού θα διασφαλίσει τη σταθερότητα των νησιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και της εν γένει οικονομικής δραστηριότητας στα 5 αυτά νησιά που για αρκετά χρόνια σήκωσαν δυσανάλογο βάρος. Η Κυβέρνηση εκπληρώνει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τις δεσμεύσεις της  προς τις νησιωτικές κοινωνίες».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα «η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη των εταίρων, των θεσμών, των αγορών, των επενδυτών, των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και – πρωτίστως – της ελληνικής κοινωνίας, συνεχίζουν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ισχυρή και ταχεία ανάκαμψη και υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη».

Διαβάστε ακόμα:

Τράπεζες: «Τρέχουν» 100άρι για να… τερματίσουν με μονοψήφιο δείκτη NPEs

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από Σάββατο 19 Ιουνίου – Τι θα ισχύσει (vid)

Τι αλλάζει στις προϋποθέσεις εισόδου ξένων τουριστών στην Ελλάδα