Οικονομία

Φθινόπωρο με εισφορές – σοκ για χιλιάδες επαγγελματίες

  • newsroom


Ερχονται σκληροί έλεγχοι των οφειλετών λόγω της συγχώνευσης των μηχανισμών είσπραξης των εισφορών στην ΑΑΔΕ ως τα τέλη του 2017

Καυτοί αναμένονται οι επόμενοι μήνες για τους 57.000 ελεύθερους επαγγελματίες, ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν διπλές εισφορές, λόγω τεράστιων παραλείψεων του ΕΦΚΑ. Παράλληλα, λήγουν οι νέες προθεσμίες εξόφλησης των περσινών εισφορών προς το τέως ΕΤΑΑ και τον τέως ΟΓΑ, έρχονται τα πρώτα ειδοποιητήρια για τις εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, ενώ ακόμα μεγαλύτερο βάρος αναμένεται να επιφέρουν οι λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις σε φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ οι οποίοι έρχονται το αμέσως προσεχές διάστημα.

Στο μεταξύ, Υπ. Εργασίας και ΥΠΟΙΚ «τρέχουν» για την τεχνική προετοιμασία συγχώνευσης των μηχανισμών είσπραξης των εισφορών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέχρι τέλος του 2017, ενώ μέχρι τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ένταξη όλων των οφειλετών των Ταμείων στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών, μέσω της οποίας θα εντοπίζονται όσοι πρέπει να προχωρήσουν στην για εξόφληση των ληξιπροθέσμων χρεών.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, τα ειδοποιητήρια Μαΐου για τις εισφορές 1,4 εκατ. ασφαλισμένων αγροτών, αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ μόλις το περασμένο Σάββατο και η προθεσμία πληρωμής έληξε χθες 30 Ιουνίου.

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου προχώρησε στη δεύτερη κατά σειρά παράταση προθεσμίας καταβολής των εισφορών του 2016 σε εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες και αγρότες, ώστε να μην διαταραχθεί η εισπραξιμότητα του χαρατσιού, αλά και να προλάβουν οι οφειλέτες να μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων που θα ισχύσει από 3 Αυγούστου..

Αναλυτικά, έως τον Νοέμβριο θα πρέπει να καταβληθούν οι εισφορές του β΄ εξαμήνου του 2016, από τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ (αγρότες) καθώς και του τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) και του τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ (γιατροί), καθώς και οι εισφορές ολόκληρου του 2016 από τους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ-ΤΑΝ (δικηγόροι).

Βέβαια, εντός των επόμενων μηνών αναμένονται εκτός από τις φορολογικές επιβαρύνσεις και νέες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις για μία σειρά ασφαλισμένων. Για παράδειγμα, εφόσον ολοκληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2016, θα πρέπει να ξεκινήσει ο συμψηφισμός, καθώς μέχρι σήμερα ο υπολογισμός γίνεται βάσει των εισοδημάτων του 2015.

Παράλληλα, για πάνω από 250.000 επαγγελματίες θα πρέπει να πιστωθούν και εισφορές για εφάπαξ και επικούρηση, χωρίς ακόμη να έχει αποφασιστεί πώς θα γίνει η αναδρομική παρακράτηση.

Επίσης, οι περισσότεροι από τους 50.000 ελεύθερους επαγγελματίες που έκλεισαν την ατομική τους επιχείρηση εξακολουθούν να λαμβάνουν ειδοποιητήρια για να πληρώσουν, ενώ «αόρατοι» είναι ακόμη για το σύστημα του ΕΦΚΑ κάποιοι μισθωτοί με παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα.

Απόρρητο Απόρρητο